Kiderült, melyik a legjobb szexpóz hátfájósoknak

legjobb szexpozíció hátfájásosoknak
Vágólapra másolva!
Egy új kanadai kutatás szerint nem az orvosok által ajánlott kanálpóz a legjobb a hát- és derékfájásban szenvedő férfiak számára.
Vágólapra másolva!

A szex kínszenvedés is lehet, ha a partnerek valamelyike hát- vagy derékfájásban szenved. Az orvosok többsége eddig az úgynevezett kanálpózt ajánlotta ezeknek az embereknek. A kanálpóz esetében a partnerek az oldalukon fekszenek, a férfi a nő hátához simul, és hátulról történik a behatolás.

A kanadai Waterloo Egyetem ortopéd orvosainak először sikerült tudományos módon dokumentálniuk, hogyan mozog a gerinc szeretkezés közben, és szerintük van a kanálpóznál jobb, fájdalmatlanabb szexpozíció is.

Stuart McGill, a cikk társszerzője egy gerincmodellen mutatja be az eredményeket Forrás: University of Waterloo

Nincs egy jó pozíció

A kutatók a videojátékok és filmek készítésénél is gyakran használt digitális mozgásrögzítéses (motion capture) technikát alkalmazták úttörő vizsgálatukhoz. Infravörös és elektromágneses rendszer segítségével rögzítették 10 heteroszexuális, fiatal (30 éves átlagéletkorú) pár gerincmozgását, amint különféle szexpozíciókat próbáltak ki.

Az eredményekből egy atlaszt, illetve útmutató kalauzt állítottak össze, amely különféle szexpozíciókat és mozgási technikákat ajánl a betegeknek, attól függően, milyen mozgások váltanak ki fájdalmat az érintetteknél.

„Egészen mostanáig az orvosok gyakran ajánlották a kanálpózt, mint az egyetlen pozíciót, amely mindenkinek megfelelő" - mondta Natalie Sidorkewicz, a cikk vezető szerzője. „Mi azonban felfedeztük, hogy nem ez a helyzet. Az egyik típusú hátfájásban szenvedőknek alkalmas szexpozíció nem alkalmas másféle jellegű hátfájásban szenvedőknek.”

A kutyapóz sokaknak segíthet

Az atlasz azt ajánlja, hogy azok a férfiak, akiknek nehezükre esik a hajlás - azaz például a hátfájásuk rosszabbodik, ha megpróbálják megérinteni a lábujjaikat vagy sokáig ülnek -, a kanálpóz helyett válasszák a kutyapózt a szexuális együttléthez. A kalauz azt javasolja, hogy ezek a férfiak a csípő- és térdmozgást részesítsék előnybe a behatoláskor, és ne a gerincük előrenyomásával igyekezzenek örömöt szerezni párjuknak és maguknak.

A hátfájós nőkkel kapcsolatos kutatások még folyamatban vannak.