Miért esznek jeget vagy hintőport várandós tinik?

Pica szivacs szappan evő terhes nők
Pica
Vágólapra másolva!
Az orvosok régóta ismerik a pica nevű étkezési zavart, amelynek lényege, hogy az érintettek olyan dolgokat, például jeget, szivacsot, szappant esznek, amelyek nem ennivalók. A kórkép gyakran megjelenik a terhességi kívánóssággal együtt, és valószínűleg a vashiánnyal van összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A pica (pika) az egyik legfurcsább étkezési zavar. Az ebben szenvedők olyan anyagokat – jeget, port, szivacsot, homokot, agyagot, hintőport, szappant stb. – esznek, amelyek nem ennivalók. A pica általában csecsemőknél és gyerekeknél alakul ki. Az 1-6 éves gyerekek 10-32 százaléka próbálkozik olyasmit megenni, ami nem étel. Csak néhány tanulmány foglalkozik a zavar felnőttkori változatával, de terhesség során gyakran előfordul felnőtt nőknél is. Az állapotosságnak egyébként is természetes velejárója a kívánósság, így nem csoda, ha néha elszabadul a pokol.

A Cornell Egyetem legújabb tanulmányába 158 várandós rochesteri tinédzsert vontak be. A résztvevők majdnem felénél megfigyelhető volt a pica evési rendellenesség valamilyen formája. A picában szenvedő tinédzserek többsége (82 százaléka) jég után sóvárgott, ezt követte a keményítő, a hintőpor, a szappan, a papír, a műanyaghab (például párnatöltelék vagy szivacs), a sütőpor és néhány más anyag. A pica rendellenességben szenvedőknél nagyon fontos szerepet játszott kívánt anyag textúrája.

Koraszülési kockázat

A tanulmány kimutatta, hogy az evési rendellenességben szenvedő tinédzserek vérében jóval alacsonyabb volt a vas szintje, mint a normálisan táplálkozó, de szintén terhes tinédzserek vérében.

A terhes tinédzsereket – picától függetlenül – jobban fenyegeti a vashiány miatt kialakuló alacsony hemoglobinszint, ami vérszegénységhez (anémiához) vezet. A vashiány növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát, amely viszont növeli a csecsemőhalálozási arányt.

„A mostani tanulmányban a pica és az anémia közötti összefüggés erőssége ugyanakkora, mint a tinédzsereknél anémiát okozó bármely más faktor esetében; ez igen szoros összefüggés” – mondta Sera Young, a Cornell humánökológiai kollégiumának táplálkozáskutatója, és a Journal of Nutrition folyóiratban megjelent cikk társszerzője.

Megváltozott agy kémia

A tanulmány szerint a pica rendellenesség és a vashiány is fokozódott a terhesség előrehaladásával. Azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy melyik következett be előbb.

Amikor a tesztalanyok jég után vágyódtak, akkor egyik pohárral a másik után fogyasztották, mondta Young. Ugyanakkor a jég nem változtatja meg senkinek sem a vasszintjét, és ez vezette a szerzőket arra a következtetésre, hogy a vashiány valamilyen módon befolyásolhatja az agy kémiáját, aminek ez a furcsa kívánósság a következménye.

A pica vizsgálata eddig elég mostoha terület volt a táplálkozási rendellenességek között. Young abban bízik, hogy a mostani tanulmány jobban ráirányítja a figyelmet erre a nem elhanyagolható problémára.