Mégsem fogyaszt a brazil szuperbogyó

Vágólapra másolva!
Csodaszerként reklámozzák az amazonasi őserdőkben élő acai pálma termését, az acaibogyót, amely az anyagcsere fokozása révén állítólag kiváló fogyasztószer. Egy most közzétett svéd tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az acaibogyó körüli felhajtás eltúlzott: fogyasztószerként legalábbis alulmaradt több, Észak-Európában őshonos áfonyafélével szemben.
Vágólapra másolva!

A svéd Lundi Egyetem kutatói sajtóközleményben számoltak be arról, hogy nem sikerült igazolni az utóbbi évek egyik legfelkapottabb fogyást ígérő táplálékkiegészítőjének, az acai bogyónak a súlycsökkentő hatását. Sőt, épp ellenkezőleg: több, Skandináviában őshonos bogyós gyümölccsel összehasonlítva az állatkísérletek során az acai bogyó hízást és a máj elzsírosodását eredményezte.

A svéd vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa az Észak-Európában termő bogyós gyümölcsök – elsősorban a vörös és fekete áfonya, valamint a fekete ribizli – fogyasztó hatását a mostanában sztárolt csodabogyóval, a főként Brazíliában élő acai pálma termésével. Még a kutatók is azt feltételezték, hogy a vizsgálatokból az acaibogyó kerül majd ki nyertesen, legnagyobb meglepetésükre azonban ennek pont az ellenkezője történt.

A vörös áfonya lesz az új acaibogyó?

A Journal of Nutrition and Metabolism szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a zsírdús táplálékkal etetett egerek szinte semmit sem híztak, amikor étrendjüket vörös áfonyával egészítették ki. Szintén nem tapasztaltak komoly súlygyarapodást akkor, amikor a rágcsálók zsírban gazdag táplálékát fekete ribiszke és fekete áfonya keverékével egészítették ki. A nyolc vizsgált bogyó közül az acai végzett a legutolsó helyen: nemcsak hízást tapasztaltak az acai bogyót is fogyasztó egereknél, de a májuk is zsírosodni kezdett. Ellenben a vörös áfonyát kapó rágcsálók súlya nem nőtt, ráadásul a vércukor- és a koleszterinszintjük is csökkent.

A mostani kutatás eredménye egybevág azokkal a korábbi vizsgálatokkal, amelyek a bogyós gyümölcsök jótékony hatásait igazolták. A kutatás vezetője azért hozzátette, hogy mielőtt a vörös áfonyát az új fogyasztó csodaszernek kiáltanák ki, további kutatásokra van szükség: mostani kísérletükben ugyanis a rágcsálók annyi vörös áfonyát ettek (étrendjük 20 százalékát képezte), ami emberi léptékre átszámítva irreálisan sok. De nincs is szükség kilószámra enni az áfonyát: a végső cél nem az egereknél tapasztalt drámai hatás elérése, hanem az, hogy a bogyós gyümölcsöket is tartalmazó, megfelelően összeállított étrenddel elejét lehessen venni az elhízásnak és a diabétesznek – tette hozzá.