17 millió forintot hagyott a debreceni klinikára egy professzor

Vágólapra másolva!
Hetvenötezer dollárt hagyományozott egykori alma materére, a debreceni Neurológiai Klinikára a közelmúltban elhunyt Háberland Katalin.
Vágólapra másolva!

Hetvenötezer dollárt hagyományozott egykori alma materére, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikájára az Egyesült Államokban közelmúltban elhunyt Háberland Katalin professzor – adta hírül a dehir.hu.

A majdnem egy évszázadot megélt Dr. Háberland Katalin Sántha Kálmán egyetemi tanár, akadémikus, az egykori debreceni Ideg- és Elmeklinika igazgatójának tanítványa volt.

Sántha Kálmán halálát követően Háberland 1956-ban Amerikába emigrált, és a chicagói Rosalind Franklin Orvostudományi Egyetem professzora lett a Neurológiai és Patológiai Intézetben.

A legendás debreceni műhely és Sántha Kálmán professzor példaszerű gyógyító, kutató és oktató tevékenységének hatása végigkísérte életét. A végrendeletét gondozó barátnője szerint annyira hálás volt a debreceni iskolának és különösen Sántha Kálmán professzornak, hogy tisztelte jeléül 75 000 dollárt hagyományozott a debreceni Neurológia Klinika fejlesztésére.

A pénz már meg is érkezett a Klinika alapítványának számlájára, amely a könyvtár fejlesztésére, illetve egy Háberland ösztöndíj létesítésére fordítja, amellyel a neuropathológia iránt érdeklődő fiatal orvosokat ösztönözné.