Labdaméretű, 17 kilós daganat a petefészken

Vágólapra másolva!
A hatalmas, jóindulatú daganatot Németországban távolították el egy 50 éves nőből.
Vágólapra másolva!

Nehéz elhinni, de a németországi Rahden-ből származó betegnek, állítása szerint, semmilyen panasza nem volt. Az egyetlen tünet, amit a nő tavaly ősztől észlelt magán, hogy jópár kilót felszedett. Annak ellenére hízott 20 kilót, hogy szinte alig evett, mert folyamatosan telítve érezte magát. Idén tavasztól azonban már gyakori hányinger is jelentkezett nála, ekkor fordult orvoshoz.

A Rahdenből származó nőn május végén gyomortükrözést és ultrahangvizsgálatot végeztek, amely után rögtön bent is tartották a kórházba. Hogy komoly a probléma, a CT- vizsgálat is megerősítette: a nő egyik petefészkén hatalmas tumort találtak, amelyet minél előbb el kellett távolítani. Szerencsére a patológiai vizsgálat azt állapította meg, hogy a daganat jóindulatú.

Nyomta a gyomrot és a beleket, ezért nem tudott enni

Öt nappal az első kivizsgálás után a nőt már meg is műtötték. Kezelőorvosa szerint nem meglepő, hogy alig tudott enni, a daganat ugyanis nyomta a gyomrot és a beleket is. A kétórás műtét során egy 35x35 centis daganatot távolítottak el, amely körülbelül egy labda méretének felel meg, ám mivel nem levegő töltötte ki, a súlya sokszorosa volt egy labdáénak: egész pontosan 17 kilót nyomott.

Hogy egy daganat hogy tud észrevétlenül ilyen méretűre nőni, a nő kezelőorvosa a német lapoknak úgy magyarázta, hogy a daganat relatíve lassan nő, ezért az érintettek csak késve észlelik, hogy komolyabb lehet a baj.

A nőben egyébként fel sem merült, hogy nőgyógyászati betegsége lehet, méhét ugyanis 24 éve eltávolították. Ezért nem is járt rendszeres nőgyógyászati vizsgálatra. Minden hasonló korú nőtársának azt ajánlja, hogy vegyenek részt rendszeres rákszűrés, ezért is vállalta történetét a nyilvánosság előtt.

Tavaly augusztusban Kölnben egy hasonló korú beteg egyik petefészkéről 14 kilós daganatot távolítottak el a német orvosok.