Okozhat-e daganatot a munkahelyi stressz?

gyóguylj, LifeNight, lifenight, Ilyen, amikor felőröl a munkahelyi stressz
Vágólapra másolva!
A tartós munkahelyi stressz komoly testi és lelki megpróbáltatásokkal jár, a daganatok kialakulásáért azonban a legújabb eredmények szerint nem tehető felelőssé.
Vágólapra másolva!

Egymásnak ellentmondó eredmények léteznek arra vonatkozóan, hogy a munkahelyi stressz szerepet játszhat-e a daganatos megbetegedések kialakulásában. A stressz ugyanis krónikus gyulladásokat idézhet elő a szervezetben, amelyek beindíthatják a daganatképződési folyamatokat. A stresszes emberek ráadásul gyakrabban nyúlnak cigarettához, alkoholhoz vagy zsíros ételekhez, a túlzott alkoholfogyasztás, a láncdohányzás és az elhízás pedig növeli a rák kialakulásának kockázatát.

A daganatos megbetegedések 90 százalékáért a szervezetet érő környezeti hatások tehetők felelőssé: az UV sugárzás vagy a dohányfüst például közismerten növeli egyes daganattípusok kockázatát, ám a pszichikai tényezők (beleértve a stresszt) szerepét eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Egy most közzétett kutatás némi megnyugvást jelenthet azoknak, akik munkahelyükön tartósan stressznek vannak kitéve: az eredmények szerint nem lehet kapcsolatba hozni a munkahelyi stresszt a vastagbél-, tüdő-, emlő- és prosztatadaganat kialakulásával.

A bmj.com szakmai portálon megjelent tanulmányhoz a Finn Foglalkozás-egészségügyi Intézet és a brit University College London kutatói 12 korábbi átfogó vizsgálat eredményét vették alapul, így egy 116 ezer fős, 17 és 70 év közötti résztvevőből álló mintán végeztek metaanalízist. A munkahelyi stressz mérésére egy elfogadott módszert alkalmaztak, amely a pszichés terhelés és a döntési jogkör, illetve kontroll alapján négy csoportra osztotta a résztvevőket. Az eredményeket korrigálták az egyéb befolyásoló tényezőkkel (pl. életkor, nem, testtömegindex, dohányzási és alkoholfogyasztási szokások stb.), és kizárták a felmérésből azokat, akiknél a testtömegindex 15 alatt (kórosan sovány) vagy 50 felett (nagyon súlyosan elhízott) volt.

Az eredményekből az derült ki, hogy a 12 évig tartó megfigyelési időszakban a résztvevők 5 százalékánál (5765 főnél) diagnosztizáltak valamilyen daganatot, de semmilyen kapcsolatot nem lehetett megállapítani ezek kialakulása és a munkahelyi stressz között. Úgy tűnik tehát, hogy a munkahelyi stressznek nincs közvetlen szerepe a rákos megbetegedések kialakulásában, és a korábbi, ilyen jellegű megállapításokat inkább véletlenszerű egybeesések eredményezhették.