Brutálisan gyűjtik a medvehagymát

Vágólapra másolva!
Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: amióta a gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált, egyre többen és egyre brutálisabb módszerekkel szedik.
Vágólapra másolva!

A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni a medvehagymát, és ezt a törvényt az utóbbi években muszáj szigorúbban betartatni, mert míg korábban a helyiek a napi szükségleteiknek megfelelő mennyiséget szedték, mára kereskedelmi mennyiséget is gyűjtenek - közölte az MTI-vel Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője. Ráadásul előfordul, hogy a medvehagymát brutális módszerekkel, sarlóval szedik vagy kitépik tövestül, ami gyéríti a meglévő telepeket.

Nem védett állami erdőkben nem kell külön engedély, de a törvény szerint mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagymalevelet is - gyűjthet. Ez fejenként napi legfeljebb két kiló medvehagyma gyűjtését jelenti. Aki ennél többet akar gyűjteni, engedélyt kell kérnie az illetékes erdőgazdálkodótól.

Együnk minél több medvhagymát!

Számtalan előnyös élettani hatása miatt a medvehagymát érdemes beiktatni az elkövetkező két hónapban étrendünkbe.

Élettani hatásai a fokhagymáéval egyeznek meg, de a hatóanyagokat annál kisebb mennyiségben tartalmazza. Legerősebbek emésztést stimuláló tulajdonságai: serkenti a gyomor, a belek működését, tonizálja a gyomor- és bélizmokat, de segít hasmenés, hasi görcsök, valamint puffadás esetén is.

Ezen kívül étvágynövelő, valamint csökkenti a vérnyomást, illetve a vér koleszterinszintjét. Pusztítja a bélférgeket, továbbá fertőtlenítő, vérzéscsillapító, vízhajtó, köptető, izzasztó és lázcsillapító hatással is rendelkezik.