Mitől alakul ki az afta?

Vágólapra másolva!
Sokan azt hiszik, hogy az afta vírus- vagy baktériumfertőzés következtében alakul ki, de ez nem így van: valójában a szervezet autoimmun reakciója váltja ki. Stresszben, B-12 vitaminhiányosoknál gyakrabban fordul elő.
Vágólapra másolva!

Az afta tulajdonképpen fekély, amely elsősorban a szájüreg nyálkahártyáján jelenik meg. Kialakulásának pontos mechanizmusa a mai napig nem tisztázott, bár annyi bizonyos, hogy az afta nem fertőző, továbbá nem baktérium és nem is vírus áll a hátterében. Az afta autoimmun reakció eredménye, azaz ilyenkor az immunrendszer a szervezet saját szövetei, konkrétan a szájnyálkahártya legfelső rétege ellen indít támadást.

A kiváltó okot nem ismerik pontosan, de feltételezhető, hogy a nyálkahártyát érő fizikai hatások (például a kemény fogkefével végzett durva fogmosás), illetve a szájba kerülő fűszeres, csípős vagy savanyú ételek is előidézhetik az afták kialakulását. Más teória szerint az afta a szervezet allergiás reakciója a szájüregben természetesen előforduló mikroorganizmusokra, vagy a fogkrémben található szulfátokra. Emellett azt is megfigyelték, hogy az afta gyakrabban fordul elő stresszes embereknél, gluténérzékenyeknél, Crohn-betegségben, illetve B12-vitamin-hiányban szenvedőknél.

Az afta rendszerint időszakonként jelentkezik, és maximum 1-2 hétig tart - ha ennél hosszabb ideig nem múlik, célszerű fogorvossal vagy fül-orr-gégésszel konzultálni. Ha visszatérő jelenség az afta, próbáljuk megkeresni a kiváltó okokat: van-e esetleg olyan étel, például csípős indiai vagy kínai, esetleg ital (limonádé), amely után hamarosan érezni lehet a kis fekélyek megjelenését.

Ha az afta már kialakult, kerüljük a nagyon forró, fűszeres vagy savanyú ételeket és italokat, amelyek irritálhatják a nyálkahártyát. A meleg sós vízzel vagy szájvízzel történő öblögetés enyhíti a duzzanatot és elősegíti a gyógyulást, de próbálkozhatunk a gyógyszertárban vény nélkül kapható szerekkel is.