Sikeres volt a mesterséges széklet

székletátültetés, Petri-csésze, bélbaktériumok
Vágólapra másolva!
Baktériumtenyészetben igen gazdag, laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges széklettel gyógyítanák azokat az idült bélhurutos betegeket, akiknél az antibiotikumos kezelések korábban csődöt mondtak.
Vágólapra másolva!

Kanadai szakembereknek sikerült olyan mesterséges "székletet" előállítani, amely bevethető a vastagbélgyulladások zöméért felelős Clostridium difficile (C. difficile) baktérium okozta makacs fertőzések ellen - adta hírül a Microbiome című szakfolyóirat. A C. difficile az általa termelt méreganyagok révén olyan magas lázzal járó, fájdalmas hasmenést okozhat, amely gyakran csak kórházi körülmények között kezelhető.

A C. difficile jellemzője, hogy akkor képes a bélrendszerben felszaporodni, ha a bélflóra jótékony baktériumai valamilyen okból - például egy hosszantartó antibiotikum kúra miatt - eltűnnek onnan. A baktérium ráadásul a gyógyszeres kezelésre túlnyomó részben rezisztens, így a visszatérő fertőzések gyógyításakor nem sok lehetőség közül válogathat a szakember.

Mesterséges széklet átültetése

A C. difficile elleni küzdelem egyik forradalmian új módszere a székletátültetés, más néven "fekáliás bakterioterápia", amelynek során az elpusztult jótékony bélbaktériumokat egy egészséges bélflórából származó baktériumtenyészettel pótolják. Az emberi székletben ezek a baktériumok olyan mennyiségben és összetételben találhatók, amelyet más módon (például probiotikumos joghurttal) nem lehet elérni, ezért a széklet ideális baktériumforrásnak tekinthető.

Gondot jelent viszont, hogy egy másik ember széklete olyan kórokozókat is tartalmazhat, amely a szervezetbe kerülve egyéb problémákat okozhat, nem beszélve arról, hogy a székletátültetés gondolata sokak számára gusztustalan és elfogadhatatlan. A mesterséges széklet azonban nem tartalmaz ismeretlen kórokozókat, mivel laboratóriumi körülmények között, ellenőrzött eljárással állították elő, ráadásul összetétele teljes mértékben az adott beteg szükségleteihez igazítható, az eljárás megismételhető, és az elfogadottsága is nagyobb.

Már bizonyított

A Guelph Egyetem szakemberei egy speciális, a vastagbélben lévő viszonyokat utánzó készülékben, laboratóriumi körülmények között, tisztított bélbaktérium-kultúrákból állították elő a szintetikus probiotikum-bombát. A mesterséges anyagot két, krónikus C. difficile-fertőzésben szenvedő páciensen tesztelték, akiknél korábban minden antibiotikumos terápia hatástalannak bizonyult. A kezelést követő harmadik napon mindkét beteg tünetmentes volt, és leleteik fél évvel később is negatívak lettek.

A mesterséges széklet mindkét betegnél helyreállította a normál bélflórát, azaz a bejuttatott jótékony mikrobák azonnal megtelepedtek és szaporodásnak indultak. Ez azért különösen fontos, mert a kereskedelmi forgalomban kapható probiotikumok legtöbbször csak átmeneti eredményre képesek - összegezte a kutatás vezetője. A szakemberek remélik, hogy módszerük hamarosan széles körben elterjed, és nemcsak a vastagbélgyulladások, hanem egyéb betegségek kezelésében is hatékonyan bevethető lesz.