Napi két kávé árthat a férfiaknak

Vágólapra másolva!
Azoknál a férfiaknál, akik napi egy kávénal többet fogyasztanak, számottevően gyakoribb a vizelet-visszatartási probléma azokhoz képest, akik egyáltalán nem kávéznak, vagy csak napi egy feketét isznak.
Vágólapra másolva!

A Journal of Urology című urológiai szaklapban megjelent tanulmány amerikai szerzői vizsgálatukba több mint 5000, 20 év feletti férfit vontak be. A kutatásban feltárták a résztvevők étkezési és ivási szokásait, külön kitértek a kávé- és vízfogyasztási szokásaikra. Az adatokból meghatározták azt is, hogy a résztvevők mennyi folyadékot vittek be a szervezetükbe étellel.

A vizelet-visszatartási panaszok erősségét három csoportba sorolták: az elsőbe tartoztak a panaszokkal nem rendelkezők, a másodikba azok, akiknél néhány csepp vizelet kontrollálatlan elengedése a probléma, a harmadik, súlyos panasszal élők esetében viszont ez a mennyiség ennél nagyobb volt.

Miután az eredményeket szűrték a többi rizikófaktorra, azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik a legtöbb kávét fogyasztották, lényegesen nagyobb volt a panaszokkal küzdők aránya, mint azok körében, akik nem kávéztak, vagy csak napi eggyel élénkítették magukat.

Szám szerint: azoknál, akik napi 234 grammnál (2 eszpersszó körülbelül 250 mg koffeinnek felel meg) több koffeint vettek magukhoz, 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt jelen közepes vagy súlyos inkontinencia probléma, mint az ennél kevesebb koffeint fogyasztók körébn.

A napi vízfogyasztás és az inkontinencia gyakorisága között nem találtak összefüggést.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy eredményeik nem jelentenek feltétlenük ok-okozati kapcsolatot a kávézás és a vizelet-visszatartási panaszok között, a hólyagproblémákkal küzdőknek viszont javasolják, csökkentsék a kávé adagjukat.

A becslések szerint itthon közel félmillió ember szenved inkontinenciától, de közülük csak minden tizedik fordul orvoshoz. Az érintettek harmada férfi. A becslések szerint a felnőtt nők 20-30 százaléka szenved a problémától, közöttük sok kismama és túlsúllyal küzdő.