Milyen az ideális reggeli?

Vágólapra másolva!
Aki lassan felszívódó szénhidrátokat fogyaszt reggelire, egész nap kordában tartja a vércukorszintjét, és a teltségérzete is hosszabb időre megmarad.
Vágólapra másolva!

Glikémiás index (röviden GI) alatt a főleg szénhidráttartalmú élelmiszereknek a szőlőcukorhoz (ritkábban fehér kenyérhez) viszonyított, százalékban megadott vércukorszint-növelő képességét kell érteni. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet; az alacsony glikémiás indexűek ezzel szemben lassan felszívódó szénhidrátokban gazdagok, nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet adnak.

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi szakemberei kutatásukban elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a reggelire fogyasztott mandula (ami alacsony glikémiás indexű) a vércukorszintre. A Journal of Nutrition and Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a reggelire mandulát is fogyasztók hosszabb ideig tartó teltségérzetről számoltak be, és vércukorszintjük még ebéd után is alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem alacsony glikémiás indexű ételt reggeliztek.

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy az alacsony glikémiás indexű reggelit fogyasztók később sem ették degeszre magukat, hanem megelégedtek kisebb mennyiségekkel.

Korábbi felmérések szerint az amerikaiak 30 százaléka hetente 1-3 alkalommal egyáltalán nem reggelizik, és a reggelizők is inkább a magasabb glikémiás indexű ételeket részesítik előnyben. Pedig a megfelelően összeállított, főleg alacsony glikémiás indexű élelmiszerekből álló reggeli nemcsak a vércukorszint, de a testsúly karbantartásában is segít - hangsúlyozta a kutatás vezetője.

Az ideális reggeli

Egy megfelelő reggelinek a szakember szerint az alacsony GI mellett számos egyéb kritériumnak is meg kell felelnie: legyen ízletes, laktató, könnyen szállítható, megfizethető, jó ízű, viszonylag hamar telítsen, és az elfogyasztása ne okozzon lelkiismeretfurdalást. A szakemberek szerint mindenképpen megéri időt fordítani a reggelire, hiszen a cukorbetegség "előszobájának" tartott állapotokban kellő odafigyeléssel még visszafordítható a folyamat.

Az alábbi élelmiszerek alacsony glikémiás indexűek és hamar teltségérzetet okoznak: zabpehely és egyéb hántolt-zúzott gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak és diófélék, növényi liszt, lenmag, retek, paprika, paradicsom, joghurt, kefír.