Kiugróan sok a rákbeteg az olasz halálháromszögben

Vágólapra másolva!
Magas halálozási ráta, az átlagnál jóval több daganatos megbetegedés és születési rendellenességek gyakori előfordulása jellemzi a "halálháromszög" néven elhíresült dél-olasz területet, ahol a problémák forrását az illegális hulladéklerakókból a természetbe kerülő veszélyes anyagok jelentik.
Vágólapra másolva!

A Nápolyhoz közeli Acerra, Nola és Marigliano települések által közrefogott területet többnyire csak "halál-háromszög" néven említik, utalva ezzel a környék kiugróan rossz halálozási és daganatos megbetegedési statisztikáira. Az elkeserítő adatokért valószínűleg az a több mint 1200 illegális hulladéklerakó a felelős, ahol többnyire veszélyes anyagokat tárol a hulladékkereskedelmet a régióban irányító campaniai maffia, a Camorra.

Az olasz "halál-háromszögben" előforduló daganatos megbetegedésekről korábban a The Lancet Oncology című szakfolyóirat közölt tanulmányt, nemrég pedig a Nápolyi Egyetem kutatói a területen igen gyakran előforduló születési rendellenességek okait tanulmányozták abortuszra jelentkező, egészséges nők bevonásával. A kutatók a résztvevőktől vett vérben a kromoszómák végein található speciális szakaszok, az úgynevezett telomerek (más néven telomerák) hosszát vizsgálták. A telomerek idővel fokozatosan rövidülnek, "elkopnak", de a folyamatot a káros környezeti hatások jelentősen gyorsíthatják.

Forrás: AFP/Carlo Hermann
Forrás: AFP/Carlo Hermann

Illegális szemétlerakó Marigliano közelében

A kutatásból kiderült, hogy a halál-háromszögben élő nők kromoszómáinak telomerei sokkal rövidebbek, mint a közeli, környezeti terheléstől mentes területen élő nőkéi. A legnagyobb mértékű rövidülést ráadásul azoknál figyelték meg, akik a lerakók közelében laknak. Mindez azt jelenti, hogy a sejteket érő folyamatos oxidációs stressz hatására ezek a nők idő előtt öregszenek, sejtjeik életkora jelentősen meghaladja valós életkorukat - mondta el a kutatás vezetője.

A dioxin a felelős?

A túl rövid telomereket korábban már összefüggésbe hozták az öregedéssel jelentkező rendellenességekkel, például az elbutulással vagy szívbetegségekkel. Az anya életkorának előrehaladtával a születési rendellenességek kockázata is nő, ezért a veszélyes hulladékok által okozott idő előtti öregedés lehet az egyik magyarázat a régióban tapasztalható jelenségre. Egyelőre nem bizonyított, mely anyag felelős leginkább a magzatkárosodásért, de a legvalószínűbb jelöltnek a vegyipari melléktermékként keletkező dioxin tűnik.

Forrás: AFP/Carlo Hermann
Forrás: AFP/Carlo Hermann

Illegális szemétlerakó Marigliano közelében

Bár a szabályosan megépített veszélyes hulladéklerakók nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot, a "halál-háromszögben" elhelyezett illegális lerakók és a nem megfelelő hulladékégetés komoly gondokat okoz, leginkább a fejlődő országokban tapasztalható állapotokra hasonlít. A további problémák megelőzésének érdekében elengedhetetlen, hogy ezeket a lerakókat mielőbb beazonosítsák és felszámolják.