Eltúlzott a félelem a változókori hormonpótlástól

Vágólapra másolva!
Változókorban az ösztrogéntermelés leállása a közismert hőhullámokon túl a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió kockázatát is fokozza. Erős tünetek esetén csak a hormonpótlástól várható egyértelmű javulás, enyhébb tüneteken a mozgás és a fitoösztrogének is segíthetnek. A változókor elején mindenképpen ajánlott nőgyógyászati állapotfelmérést végeztetni.
Vágólapra másolva!

Magyarországra a nyolcvanas évek végén érkezett meg a változókorban lévő nők hormonkezelése, a kilencvenes évek végén az érintettek 8-10 százaléka enyhítette itthon homonkészítményekkel a menopauza alatti tüneteit. A 2000-es évek elején azonban a kezelés veszélyeire figyelmeztető tanulmányok láttak napvilágot, és a nők világszerte elfordultak a hormonpótlástól. "Jelenleg itthon csupán a változókorban lévő nők 1 százaléka áll hormonkezelés alatt. Mondhatjuk úgy, hogy átestünk a ló másik oldalára" - mondja dr. Magyar Zoltán, a Semmelweis Egyetem 1-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika változókori ambulanciájának vezetője.

Hőhullám, hüvelyszárazság, szorongás

Bár egyre gyakoribb a korai, már 40 év körül jelentkező klimax, a nők többsége 50 éves korban lép be a változókorba. A menopauza idején fokozatosan leáll a petefészek működése, és a nőknek számos betegség ellen védelmet nyújtó ösztrogén hormon termelése megszűnik. A hormonhiány következtében felgyorsul a csontritkulás, ennek következtében nő a csonttörések kockázata. Ugyancsak nő a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége is. A nemi hormonok termelésének csökkenését, majd leállását számos kellemetlen tünet (hőhullám, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, szorongás, depresszió, erős szívdobogás) is kíséri.

"E tünetek különféle gyógyhatású szerekkel, mozgással, táplálkozással is részben enyhíthetők, de csak a hormonpótlás jelent oki terápiát" - mondja dr. Magyar Zoltán. "Korábban a szakma beleesett abba a hibába, hogy a hormonkezelésben az öröklét kulcsát látta, mára azonban megváltozott a szemlélet. Nem kell minden változókorban lévő nőt hormonnal kezelni, de akiknek erősek a tüneteik, azoknak az életében a hormonkezelés egyértelműen minőségi változást eredményez. Például 50 év felett minden negyedik nő gyorsult csontvesztő, az ő esetükben ezt a folyamatot a hormonpótlás jelentősen képes lassítani" - mondja a nőgyógyász.

A változókori tünetek a nők 80 százalékánál jelentkeznek. Hormonkezelésre azok alkalmasak, akiknek korábban nem volt se trombózisuk, se hormonérzékeny daganatuk, és nincs májbetegségük sem.

A kezelés előnyei és hátrányai

2002-ben látott napvilágot az a nagy nemzetközi tanulmány, amely először tárta fel a hormonkezelés kockázatait. Az eredmények szerint a kezelés növeli az emlőrák, a stroke, a mélyvénás trombózis és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. "Az emlőrák esetében például ez azt jelenti, hogy 10 ezer kezelt nő között 7-8-cal több nőnél alakul ki emlőrák, mint a 10 ezer nem kezelt között" - magyarázza Magyar.

A hormonkezelés ugyanakkor csökkenti a gerinccsigolyák összeroppanásával járó törések, valamint a combnyaktörés kockázatát, és máig ismeretlen okból mérsékli a vastag- és végbél daganatok kialakulásának esélyét is. Végül az összhalálozási ráta is alacsonyabb a hormonpótoltak körében, mint a kezelésben nem részesülőknél.



A változókori kezelésre alkalmazott hormonkészítmények ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. A korai menopauza idején a szakemberek ciklikus készítményeket ajánlanak, a menstruáció egyéves kimaradása után azonban folyamatosan szedendő szereket javasolnak. "Ahhoz, hogy igazán jó eredményeket érjünk el, például, hogy egy nőnek csak a 80-as éveiben jelentkezzenek csontritkulásos tünetei, ajánlott legalább öt-tíz évig szednie a hormonokat' - mondja Magyar. A készítmények havi költsége jelenleg 3-5 ezer forint között mozog.

A fitoösztrogének és a mozgás is segít a változó kori hormoningadozás kezelésében

A mozgás lassítja a csontritkulást, gátolja a csontok leépülését, a növényekben - főként a szójában és a lenben - található fitoösztrogének pedig az ösztrogénhez hasonló kémiai szerkezetük miatt ösztrogénszerű hatást gyakorolhatnak a szervezetre. "A vény nélkül kapható, nem hormonális hatóanyagoknak óriási a piacuk, most nagy a divatjuk. E szerek az olyan tünetek kezelésében, mint a hőhullámok vagy a hüvelyszárazság segíthetnek, de összetett hatást nem szabad tőlük várni. A csontritkulás, a hőhullámok és az egyéb változó kori tünetek együttes megelőzésére csak a hormonok képesek" - mondja Magyar. "Tény, hogy az antidepresszánsok a szorongások oldása mellett a hőhullámokat is csillapítják, ám nagy a hozzászokás kockázata. Összességében úgy vélem, hogy a változókori tünetek kezelésére antidepresszánst szedni veszélyesebb, mint semmit sem szedni."

A szakember szerint attól függetlenül, hogy egy változókorba kerülő nő gondolkodik-e hormonpótláson vagy sem, a menopauza kezdetén mindenképpen ajánlott nőgyógyászt felkeresnie. "A menopauza elején érdemes egy állapotfelmérést végezni: meghatározni a csontsűrűséget, megvizsgálni az emlők, a petefészkek szerkezetét, valamint megmérni a méhnyálkahártya vastagságát. A vizsgálatokat javasolt évente, kétévente megismételni" - mondja a nőgyógyász.