Dél-Korea őssejtekből készült gyógyszert engedélyezett

Vágólapra másolva!
A dél-koreai gyógyszerügyi hatóság csütörtökön megnyitotta az utat a világ első olyan szerének forgalmazása előtt, amelynek előállításához más emberektől gyűjtött őssejteket használnak fel.
Vágólapra másolva!

A szöuli székhelyű Medipost vállalat által kifejlesztett Cartistem elnevezésű gyógyszer a térd porcainak regenerálásában segít olyan őssejtek felhasználásával, amelyeket újszülöttek köldökzsinórvéréből nyernek - közölte a Koreai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal.

Mint közleményükben írták: "A Cartistem a világ első engedélyezett allogenikus (ugyanazon faj más egyedeiből vett) őssejtgyógyszere, amely új lehetőséget kínál a degeneratív artritisszel élő emberek kezelésére".

A Medipost cég illetékesei elmondták, hogy 2001 óta 23,8 millió dollárt (5,6 milliárd forint) fordítottak a Cartistem kifejlesztésére, a tőke magánbefektetőktől és állami támogatásból származott. A gyógyszer klinikai kipróbálása tavaly óta zajlik az Egyesült Államokban, a nagyobb létszámú tesztek ugyanitt, várhatóan 2015-ben kezdődhetnek meg.

A szert kifejlesztő vállalat szóvivője hozzátette, hogy a világ tíz legnagyobb gyógyszercége közül már kettővel tárgyalnak a világ minden részére kiterjedő gyártási licensz megszerzéséről.