Az első bizonyíték arra, hogy az erőszakos videojátékoktól megváltozik az agyműködés

Vágólapra másolva!
Régóta folyik a vita arról, hogy az erőszakos videojátékok károsítják-e a felhasználók idegrendszerét, és a kérdés az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróságig is eljutott. Pár hete a tiszaújvárosi iskolai késelés kapcsán itthon is szomorú aktualitást kapott a téma, ám tudományos bizonyítékok az erőszakos számítógépes játékok hatásairól eddig sem itthon, sem külföldön nem születtek.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég megjelent amerikai kutatás kimutatta, hogy az erőszakos videojátékok fiatal férfiaknál már egy hét után hosszú távú változásokat okoznak az agy kognitív (megismerő) funkciókért és érzelmi irányításért felelős területein. A funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálaton (fMRI) alapuló kutatás eredményeit a héten mutatták be az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves ülésén. "Először találtunk bizonyítékot arra, hogy véletlenszerűen kiválasztott fiatal felnőtteknél egy hét után az agy bizonyos frontális területein kisebb aktivitás tapasztalható, ha otthon erőszakos videojátékokkal játszanak" - mondta Yang Wang, az Indianai Egyetem orvosi karának kutatója. Ezek az agyterületek fontos szerepet töltenek be az érzelmek és az agresszivitás kontrollálásában.

A két héten át tartó kutatásban 22 egészséges, 18 és 29 év közötti fiatal férfi vett részt, akik korábban alig játszottak videojátékokkal. A résztvevőket két 11 fős csoportba osztották, és az első csoport tagjainak az első héten napi 10 órát kellett lövöldözős játékkal játszaniuk otthon, majd a második héten nem volt szabad játszaniuk. A második csoport tagjai a két hét alatt egyáltalán nem játszottak ilyen jellegű játékkal. Minden résztvevő fMRI-vizsgálaton esett át a kutatás kezdetén, majd az első és a második hét végén is, és a vizsgálat alatt az érzelmi reakciókat és a kognitív funkciókat ellenőrző feladatokat is meg kellett oldaniuk.

Az eredmények szerint az erőszakos számítógépes játékok egy hétnyi használata után a férfiak agyának érzelmi reakciókért és kognitív funkciókért - pl. számolásért - felelős területei (a homloklebeny bal alsó része és az elülső cinguláris kéreg) jóval kisebb aktivitást mutattak, mint a kísérlet kezdetekor, vagy mint a másik csoport tagjainál. A második, játékmentes hét után ezek a változások csökkentek.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények szerint az erőszakos számítógépes játékok hosszú távú változásokat okoznak az agyban, ezért érdemes átgondolni a rendszeres használat esetleges negatív következményeit.