Vágólapra másolva!
Egyre több amerikai használ pszichoaktív "fürdősót" (PABS) partidrogként. Míg 2010-ben még csak 302 ilyen esetet jegyeztek fel az USA-ban, 2011-ben eddig már 1782 mérgezéses esetet regisztráltak - hangzott el az Amerikai Mellkassebészeti Társaság most zajló éves kongresszusán.
Vágólapra másolva!

Az Oklahomai Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói a kongresszuson egy olyan esetről számoltak be, amikor egy nyugtalan férfi paranoiától és hallucinációktól zavart állapotban került kórházba. Kiderült, hogy a férfi "fürdősót" fogyasztott. Esete nem egyedülálló, az USA-ban egyre népszerűbb a legálisan beszerezhető tudatmódosító szer.

A pszichoaktív "fürdősók" különböző fantázianeveken érhetők el, mint például Óceán, Fehér Villám vagy Elefántcsont Hullám, és interneten lehet őket megrendelni.

A hagyományos fürdési célú sókkal szemben ezek a "fürdősók" MDPV-t (metilén-dioxipirovaleron) tartalmaznak, mely a ma már világszerte betiltott designer drog, a mefedron utódja. A szerből szájon át, intravénásan, illetve felszippantva általában 3-5 mg kerül a szervezetbe. Gyakori probléma a túladagolása, illetve, mint minden drognak, a pszichoaktív "fürdősóknak" is vannak egészségkárosító hatásai.

Vizsgálatok során kimutatták, hogy fogyasztásuk vérnyomás-emelkedést, szapora szívverést, nyugtalanságot, hallucinációt, paranoiát és téveszméket is okoz. Ezeket a tüneteket csupán nyugtatással lehet enyhíteni, és ki kell várni, hogy a "fürdősót" fogyasztó szervezetéből kiürüljenek a káros anyagok.

Bár ezek a szerek jelenleg a legtöbb országban legálisak - köztük Magyarországon is -, 26 állam már korlátozta beszerzési lehetőségeiket.