Ezer forint felett kezdődik az influenzavakcinák ára

Vágólapra másolva!
Az influenzavírus elleni átoltottság tavalyi drasztikus csökkenése után "Vissza a józan észhez!" elnevezéssel felvilágosító kampányt indított az Országos Alapellátási Intézet. A patikákban már elérhetőek az idei oltóanyagok, az ingyenes oltásokat pedig két hét múlva lehet a háziorvosoktól kérni. A tavalyi oltás jelenleg már csak húsz százalék körüli védettséget biztosít, azaz aki tavaly oltatott, annak is érdemes idén újra.
Vágólapra másolva!

"Vissza a józan észhez!" elnevezéssel indít kampányt a háziorvosokat összefogó Országos Alapellátási Intézet (OALI). Az intézet idén kiemelt figyelmet fordít az influenza elleni védőoltással kapcsolatos korrekt tájékoztatásra. Ennek oka, hogy két évvel ezelőtt szakmai megosztottság és oltási pánik alakult ki a H1N1-vírus elleni védőoltás körül, aminek hatására a tavalyi szezonban sokan elbizonytalanodtak, és az átoltottság drasztikusan csökkent (még az egészségügyben dolgozók körében is).

Aki tavaly oltatott, annak is ajánlott idén újra

"Bár az idei influenza-oltóanyagban ugyanaz a három vírustörzs szerepel, mint a tavalyiban, aki egy éve beoltatta magát, annak is érdemes idén újra oltatni" - mondta el dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója. Az oltás 70-90 százalékos védettséget nyújt az aktuális szezonban, az Országos Epidemiológiai Központ kimutatása szerint azonban nyolc hónap múlva az ellenanyagok szintje már csak 20 százalék a beoltott ember szervezetében.

A szakemberek a veszélyeztetett csoportokon, azaz a betegeken, 60 év felettieken, várandósokon, csecsemőkön, kisgyermekeken, közösségben élőkön és dolgozókon túl egészségeseknek is ajánlják az oltást. "Az úgynevezett fészekimmunitás alapján a beoltott egészséges családtag meg tudja óvni például a hat hónap alatti csecsemőket a fertőzéstől, hat hónap alatt ugyanis az oltás nem adható be" - mondta Balogh Sándor.

"Tévhit, hogy a várandósság első trimeszterében nem lehet oltani. Mivel az oltóanyag nem élő, hanem elölt vírust tartalmaz, így nem válthat ki lázat, ami az első trimeszterben problémát okozhat. A második-harmadik trimeszterben beadott védőoltás ráadásul védettséget jelent a magzatnak is. A szoptatás viszont az influenzavírusok ellen nem jelent védelmet" - mondta el az OALI főigazgatója.

1000-4000 forint között van az oltóanyag ára

Az idei oltóanyagok már kaphatók a patikákban, a különféle cégek termékei 1000-4000 forint közötti áron mozognak. A veszélyeztetett célcsoportok két hét múlva kérhetik a háziorvosoktól az ingyenes oltásokat. "A magyar és külföldi gyártású oltóanyagok közötti fő különbség, hogy a hazai oltóanyag egész elölt vírusokat tartalmaz, a külföldiek pedig hasított vírusokat. Három év alatti gyerekeknek csak hasított vírust tartalmazó oltás adható" - mondta el dr. Szlávik János infektológus, az egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa.

A szakemberek szerint egy újabb világjárványra valószínűleg több évtizedet kell várni, de a vírusok és baktériumok szaporodásának kedvező nedves idő beköszöntével lokális járványokra lehet számítani. Ezért érdemes már október végén, november elején kérni az oltást, amely két hét múlva fogja a teljes védettséget biztosítani.

Egyik karba influenza, a másikba tüdőgyulladás elleni oltás

"Mivel az influenza leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, érdemes azon is elgondolkodni, különösen gyerekek esetében, hogy a háziorvostól az influenzaoltást a tüdőgyulladás elleni oltással együtt kérjük beadatni" - mondja Balogh Sándor.

A szakemberek szerint az oltások veszélyességével kapcsolatos félelmek megalapozatlanok. Az oltóanyag leggyakrabban mumusként emlegetett összetevője a higanytartalmú konzerválóanyag, a thimerosal, a jelenleg elérhető oltások között azonban már van, amelyik kevesebbet tartalmaz ebből az alkotóelemből.

"Időnként felröppen az is, hogy az influenzaoltásoknak a központi idegrendszert károsító hatása van, de évtizedek alatt akad egy beteg, akinél ilyen károsodás fordul elő, azaz rendkívül alacsony ez a rizikó" - mondta dr. Szlávik József.

Ismert tojásfehérje-érzékenység, az immunrendszert jelentősen gyengítő betegség, illetve kezelés és akut lázas állapot esetén viszont az oltás nem adható.