Összefüggést találtak az életfelfogás és a stroke kockázata között

Vágólapra másolva!
Az optimizmus csökkenti a stroke kockázatát - derült ki az amerikai Michigan Egyetem vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

A stroke (szélütés) a harmadik leggyakoribb halálok az USA-ban, közvetlenül a szívbetegségek és a rák után, és az első számú leszázalékolási tényező. Magyarországon évente körülbelül 50 ezren kapnak szélütést.

Azt már korábban kimutatták, hogy az optimista szemléletmód óvja a szív egészségét, és több más jótékony hatása mellett az immunrendszert is erősíti. Arra utaló jeleket is találtak már, hogy a pozitív életszemlélethez és érzelmi beállítottsághoz alacsonyabb stroke- kockázat társul. Most azonban első ízben találtak konkrét összefüggést az optimizmus és a szélütés kockázata között. A kutatásról az Amerikai Szív Társaság Stroke című szaklapja számolt be.

Az optimista embernek kisebb a stroke-kockázata

A Michigan Egyetem kutatói vizsgálatukba hatezer, 50 évnél idősebb felnőttet vontak be, akiknek optimizmusát 16 pontos skálán osztályozták egy széles körben alkalmazott teszt segítségével. A vizsgálatot megelőzően egy résztvevő sem esett át stroke-on.

A kétéves nyomonkövetés után kielemezték a stroke-eseteket és a betegek pszichés beállítottságát. A kutatók statisztikai módszerekkel próbáltak összefüggést keresni az optimizmus és a szélütés előfordulása között. Az alkalmazott módszer figyelembe vette azokat a tényezőket (elhízás, dohányzás, mozgáshiány, táplálkozás), amelyek igazoltan megnövelik a szélütés kockázatát.

Kiderült, hogy minden egyes optimizmus-pont 9 százalékkal csökkentette az akut stroke kockázatát. "Az optimizmusnak, mint láthatjuk, komoly hatása van a stroke-ra. Az eredmény arról árulkodik, hogy azok, akik a legjobbat remélik az élettől, egyben az egészségük megőrzéséért is tesznek" - mondta Eric Kim kutatásvezető, de hozzátette, hogy az eredmények értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy azok csupán kétéves megfigyelési időszakot tükröznek.

Az optimista ember többet mozog, egészségesebben táplálkozik

A kutató azt is elmondta, hogy az optimizmus egészségmegóvó hatása olyan viselkedési szokásokon keresztül érvényesülhet, mint például az, hogy valaki vitaminokat szed, egészségesen táplálkozik vagy rendszeresen mozog. Vannak mindemellett arra utaló bizonyítékok is, hogy a pozitív gondolkodás közvetlenül is kifejt biológiai jellegű hatásokat.