Higgyük el, hogy a fejfájás elmúlhat magától is

Vágólapra másolva!
Az esetek több mint 30 százalékában a fejfájás placebóval vagy kezelés nélkül is teljesen megszüntethető - állítják holland kutatók, akik tanulmányuk eredményeit a Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című folyóiratban publikálták.
Vágólapra másolva!

Aligha van olyan ember, akit időnként ne kínozna fejfájás. A fájdalmat alapvetően két típusba lehet sorolni: az egyik a migrén, amelyet féloldali, rohamokban jelentkező fájdalom jellemez és gyakran jellegzetes külső ingerek váltják ki, a másik típus pedig az ún. tenziós vagy tompa nyomásos fejfájás.

Arianne P. Verhagen és munkatársai a hollandiai Rotterdami Erasmus Orvostudományi Központból metaanalízisükben ez utóbbi fejfájástípus csillapításának lehetőségeit vizsgálták. Az orvosi szakirodalomban átnézték egyrészt azokat a tanulmányokat, amelyek a fájdalom gyógyszeres megszüntetését, másrészt azokat, amelyek a gyógyszermentes eljárásokat vizsgálták.

A kutatók 119 nemzetközi vizsgálat adatait összesítették. A tanulmányok szerint a placebóval történő kezelés, vagy a kezelés nélküli várakozás az esetek 36 százalékában hatékonynak bizonyult. Ez alig alacsonyabb, mint a gyógyszeres kezelés hatása (a fejfájás-csillapítók az esetek 38 százalékáéban bizonyultak hatásosnak).

A nem gyógyszeres kezelési módok (stresszoldás, relaxáció, kognitív terápia, életmód-változtatás) az esetek 15 százalékában mulasztották el a fejfájást.

A kutatók érdekesnek tartották azt is, hogy a fájdalom kezdetekor indított kezelés sokkal hatásosabb volt, mint az, ha a tablettát megelőzés céljából a fejfájás kialakulása előtt beadták.

A kutatók továbbá kiemelik, hogy a gyógyszer-túlhasználat is okozhat fejfájást. Ezért egyrészt figyeljünk a gyógyszerek mellékhatásaira, másrészt, mivel a fejfájás hatásos gyógyszer nélkül is az esetek több mint harmadában megszűnik, a fejfájás kezdete után célszerű egy ideig várni, mielőtt báramilyen tablettát bekapnánk.