Egészségtelen tortával indult az idei egészségvédelmi szűrőprogram

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elindult a 2011-es nemzeti egészségvédelmi szűrőprogram. Egy speciális szűrőkamion járja az ország útjait, amely közel 160 helyszínen kínál az embereknek ingyenes szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, szemészeti, hallás- és csontritkulás vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

"A magasvérnyomás-szűrésen 2010-ben részt vett több mint 15 ezer ember 20-25 százaléka jelölte be az előzetes kérdőíveken, hogy a vérnyomása emelkedett lehet, a tényleges adatok alapján azonban a férfiak 50-55, a nők pedig 65 százalékánál mértünk magas vérnyomást. Sőt, a résztvevők 10 százalékának vérnyomása még a 180/110 Hgmm-t is meghaladta" - mondta dr. Barna István egyetemi docens, a Magyar Hypertónia Társaság budapesti titkára a nemzeti szűrőprogram második évének megnyitóján.

Nem mozgunk, dohányzunk, kövérek vagyunk és magas a vérnyomásunk

Az első év csaknem félmillió vizsgálata megerősítette azt a sokat ismételt tézist, hogy a magyar lakosság egészségi állapota elrettentő. Íme néhány a lehangoló mérési eredményekből:

A szűrésen részt vettek 41 százalékának magas volt a vércukorszintje, a 65 év felettiek esetében ez az érték 55 százalék volt.

A férfiak 69, a nők 54, a 65 év felettiek 80 százalékának testtömegindexe (BMI) meghaladta a normális tartományt.

A szűrésben részt vett férfiaknak 27, a nőknek 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dohányzik. A legtöbben az észak-alföldi régióban (33 százalék) számoltak be a káros szenvedélyről.

A szűrésben részt vettek 60 százaléka saját bevallása szerint nem mozog rendszeresen, és kiderült az is, hogy a férfiak nagyobb arányban bliccelik el az éves szakorvosi szűrővizsgálatokat illetve a háziorvosi szűrést, mint a nők.

Artériamerevség, szemfenék- és ödémavizsgálat

A 2010-ben elindított tízéves egészségvédelmi szűrőprogram célja javítani a lehangoló statisztikákon. A program keretében működő szűrőkamionokon 24 féle ingyenes szűrésre - többek között szív- és érrendszeri vizsgálatra, vérnyomásmérésre, súly-célsúlymeghatározásra, vércukor- és koleszterinszint mérésre, húgysavszint-mérésre, csontritkulás vizsgálatra, szemészet és hallásvizsgálatra -, valamint személyre szabott életmód- és egészségügyi tanácsadásra van lehetőség.

Tavaly a speciális szűrőkamion 144, idén a tervek szerint 150-160 helyszínen (fesztiválokon, falunapokon, munkahelyeken) lesz elérhető. Az önkormányzatok és az intézmények számára ingyenes a kamion meghívása, és ugyancsak ingyenesek a szűrések a lakosság számára. Az ez évi helyszínek 70 százaléka március elsejétől érhető el a www.egeszsegprogram.eu weboldalon.

A szűrésekre előre regisztrálni nem lehet, az érdeklődők a helyszínen kapnak majd sorszámot. Egy nap átlagosan 250 fő átfogó szűrésére van lehetőség, egy ember komplex vizsgálata körülbelül 20 percet vesz igénybe.

A 2011-es szűrőprogram Budapest XI. kerületéből, a Szent Imre Kórház közeléből indult útjára. A nemes célért tevékenykedő szervezők az eseményt egy jó kétméteres, kamionformájú, feltehetően cukorban és koleszterinben gazdag tortával ünnepelték meg.