Elősegítheti a tápszer a szoptatást

CSalád, Síró baba, csecsemő
Vágólapra másolva!
A szakmát és a közvéleményt is alaposan megosztja az a nemrég közzétett tanulmány, amely szerint hosszabb távon elősegítheti a szoptatást, ha az újszülött élete első napjaiban az anyatej mellé minimális mennyiségű tápszert is kap. 
Vágólapra másolva!

Az újszülött táplálásának legjobb módja a szoptatás, hiszen az anyatej biztosítja leginkább a baba szervezete számára a fejlődéshez szükséges anyagokat. Az édesanyákat minden fórumon a kizárólag anyatejjel történő táplálásra ösztönzik, ezért mindenképpen meglepő az a nemrég közzétett tanulmány, amely szerint nagyobb valószínűséggel fog hosszú távon szoptatni az a kismama, akinek gyermeke a születés utáni első napokban kis mennyiségű tápszert is kapott az anyatej mellé.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei vizsgálatukba közel 40 olyan újszülöttet vontak be, akik másfél napos korukra legalább 5 százalékot veszítettek testsúlyukból. (A pár napos újszülöttek súlyvesztése tipikus jelenség, és átlagosan 7 százalék körüli testsúly-vesztés tekinthető normálisnak). A kutatók az újszülötteket két csoportra osztották: az egyik csoport minden szoptatás után fecskendőből két teáskanálnyi tápszert is kapott mindaddig, amíg be nem állt a tejtermelődés (ez többnyire 3-5 nap); ezután viszont elhagyták a tápszert. A kontrollcsoportot alkotó babákat kezdettől fogva kizárólag anyatejjel etették.

Egyhetes korban a tápszeres pótlást kapó csoportban már csak a babák 10 százalékának adtak tápszert is, míg az eleinte kizárólag szoptatott kontrollcsoportban már csak a babák felét táplálták kizárólag anyatejjel: 47 százalékuk étrendjében ekkorra megjelent a tápszer is. Három hónapos korban a "tápszeres" csoport még mindig 79 százalékban kizárólag anyatejet kapott, szemben a kontrollcsoportnál regisztrált 42 százalékkal.

A Pediatrics szakfolyóiratban közzétett kutatás vezetője kiemelte, hogy bár látszólag furcsának tűnik egy újszülöttnél a tápszer pár napra történő bevezetése, majd elhagyása, az eredmények mégis arra utalnak, hogy a későbbi szoptatás szempontjából meghatározó szerepe lehet. Úgy tűnik, a szoptatásonként két teáskanálnyi tápszer az első napokban megnyugtatja az anyukákat, hogy gyermekük biztosan nem marad éhen, és nem esnek kétségbe a kezdeti szoptatási nehézségek miatt - tette hozzá.

Bizonytalan következtetés

Az újszülöttek pár napig tartó "tápszerezésének" gyakorlata azonban valószínűleg nem fog széles körben elterjedni, legalábbis nem a közeljövőben. A módszerrel kapcsolatban több szakember is hangos nemtetszését fejezte ki, mert szerintük ez a javaslat homlokegyenest ellentmond a témában eddig publikált tudományos eredményeknek, és új szemléletként aposztrofál egy kevéssé alátámasztott következtetést. Kiemelték továbbá a tápszerekben rejlő veszélyeket is, illetve azt, hogy tápszer nélkül is hosszabbítható a szoptatási időszak.

Azt a kutatás vezetője is elismerte, hogy a módszer nem feltétlenül alkalmazható minden újszülött esetében. Szerinte az újszülötteknek az első napokban adott minimális tápszer-kiegészítés nem kényszer, pusztán egy lehetséges eszköz az édesanyák számára, amit megfontolásra javasolnak. A legfőbb cél mindenképpen a szoptatás "népszerűsítése", hiszen az amerikai statisztikák tanúbizonysága szerint a babák alig 40 százaléka szopik félévesen, egyéves korban pedig ez az arány már a 20 százalékot sem éri el.