Egy új módszer korán kimutatja a baba nemét

Vágólapra másolva!
Szöuli kutatók szerint egy egyszerű vérvétel segítségével a kismamák akár már az első trimeszterben megtudhatják, kisfiút vagy kislányt hordanak a szívük alatt. A kutatásról a FASEB Journal számolt be.
Vágólapra másolva!

Bár a kérdésre, fiút szeretne-e vagy lányt, a legtöbb várandós azt feleli: a lényeg, hogy egészséges legyen, azért mindenkiben lappang egy kis kíváncsiság a születendő gyerek nemét illetően. A szöuli KwanDong Orvostudományi Egyetem Női Egészségügyi Központjának és a Cheil Kórház Szülészeti-nőgyógyászati Osztályának kutatása új fejezetet jelenthet a magzat nemének korai felismerésében. Eredményeik szerint már az első trimeszterben, egy egyszerű vérvétellel vett mintából is meg lehet állapítani a születendő baba nemét.

A vizsgálatban 203, a terhesség 5-12. hetében lévő várandós nőtől vettek vért, és a vérmintákban egyidejűleg meghatározták két enzim, a DYS14 és a GAPDH mennyiségét. A 203 kismama közül 99-nek kisfia, 104-nek kislánya született. A kutatók azt találták, hogy a DYS14 és a GAPDH aránya egyértelműen összefüggött a születendő gyerek nemével.

A magzat nemének meghatározására jelenleg használt vizsgálatok hátránya, hogy nem végezhetők el a terhesség korai szakaszában, veszélyeztethetik a magzatot, és tévedhetnek is a kicsi nemét illetően. Ha a vizsgálathoz a magzatvízből vesznek mintát (amniocentézis), vagy a méhlepény úgynevezett chorionbolyhaiból (chorion biopszia), a beavatkozás 1-2% vetélési kockázatot hordoz és nem is hajtható végre a 11. hétig. Az ultrahangos vizsgálat nem jár ilyen kockázattal, de csak bizonyos idő elteltével nyújt információt a baba neméről, mivel a külső nemi jellegek az első trimeszterben még nincsenek teljesen kifejlődve.

A kutatók szerint az új módszer legfőbb előnye, hogy szükségtelenné teheti a fenti, kockázatot jelentő vizsgálatokat olyan esetekben, amikor az anya X-kromoszómához kötött rendellenessége miatt fontos lehet a magzat nemének korai meghatározása.