Mikor és miért kell pótolni kismamáknak a vasat?

Vágólapra másolva!
A terhesség alatti vasbevitel fontos a várandós anya és a fejlődő magzat egészsége szempontjából is. Egy új vizsgálat a terhesség alatti vashiány és a csecsemő nehézlégzése, illetve a kisgyermekkorban kialakuló asztma között talált összefüggést.
Vágólapra másolva!

A terhesség alatti vashiány közvetlen hatással lehet a csecsemő és a kisgyermek egészségére, derült ki az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című amerikai szaklapban megjelent tudományos közleményből. Az Elizabeth Triche által vezetett kutatás során kimutatták, hogy a terhesség alatt vérszegény kismamák gyermekei között 22 százalék volt azoknak az aránya, akik életük első évében nehézlégzéssel küzdöttek, illetve 17 százalékukban 6 éves korukig asztmát diagnosztizáltak. A vizsgálatban 597 család vett rész.

Az eredmények tükrében a kutatók azt tanácsolják, hogy a vaspótlást ne vegyék félvállról a kismamák. Azt is kimutatták, hogy asztmás nők esetében a vashiánynak még súlyosabbak a következményei és hosszabb távon is kihatnak a gyermek egészségére. Az USA-ban a nők 8 százaléka asztmás abban az időszakban, amikor várandós lehet, és az átlagnépesség 9 százaléka vérszegény. A kép sokkal súlyosabb az alacsony jövedelmű nők esetében, a vérszegények aránya náluk a 27 százalékot is eléri. A terhesség alatti vérszegénység 95 százalékáért az elégtelen vasbevitel a felelős.

Magyarországon a terhesség alatti rutinvizsgálatok közé tartozik a szervezet vasstátuszát mutató paraméterek vizsgálata. A terhesség során normál esetben kétszer, először a 12. terhességi hétig, másodszor pedig a 24.-26. terhességi hét között elvégzett laborvizsgálat fényt deríthet az elégtelen vasbevitelre, amit vaspótlással, illetve kiegyensúlyozott étrenddel korrigálni lehet. Abban az esetben, ha nem alakul ki vashiány, nincs szükség rutinszerűen szedett vaspótlásra, ugyanis ennek is lehetnek káros hatásai. Egy korábbi kutatás során kimutatták, hogy normál vasstátuszú várandósoknál a vaspótlás fokozta a terhesség alatti magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

A várandósság alatt a szervezet vasszükséglete megduplázódik, ezért a kismamának érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek magas a vastartalma. Amennyiben nem alakult ki vérszegénység, igyekezzünk a szervezet vasszükségletét ilyen módon kielégíteni. Sok vasat tartalmaznak a húsfélék, halak, belsőségek és a tojás, a növények közül a hüvelyesek és a különféle gabonák. A vegetáriánus kismamák körében gyakoribb a vashiány, ezért nekik fokozottan oda kell figyelni erre a tényezőre. A vas felszívódását javítja a C-vitamin, ezért a C- vitaminban dús ételek is javítják a szervezet vasstátuszát. A kávé, a fekete tea és a tej fogyasztása is rontja a vas felszívódását, ezt is tartsuk szem előtt.