Cím nélkül...

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az a 44 duó két hegedűre, amelyből néhány az Umze mai hangversenyén előadásra kerül, ugyanolyan céllal készült, mint annakidején a "Gyermekeknek" c. sorozat [ma hallható zenei illusztrációnk - a szerk.]: had' jussanak a tanulók a tanulás első egynéhány évében olyan előadási művekhez, amelyekben a népi zene keresetlen egyszerűsége annak dallambeli és ritmusbeli különösségével együtt megvan.

(Bartók Béla: Az "Új magyar Zeneegyesület" I. estéjére, 1932. január 20-ra)

Ifj. Bartók Béla: Apámról, 1955

[...] A természethez hasonlóan szerette a gyerekeket és minden törekvése ezen a téren az volt, hogy a könnyebben hajlítható gyermekekbe oltsa be a szebb életre való törekvést. Zenei téren ezt több módon igyekezett lehetővé tenni, és a [...] "Gyermekeknek" sorozat, majd a tudományos részletességgel végigvezetett Mikrokosmos [14-ei zenei illusztrációnk - a szerk.] mind azt célozta, hogy a jövő nemzedékének megfelelő zenei alapot adjon. A gyermeknevelésnél is nagy alaposságot mutatott annak a főelvnek szem előtt tartásával, hogy a gyermek önálló egyéniség, akit elsősorban jó példával és semmi esetre sem erőszakkal kell nevelni. Ezt az elvet következetesen keresztülvitte mindkét fiánál, és bár sohasem hallottam tőle még csak hangosabb szót sem, tanács formájában mondott útmutatásait sohasem jutott volna eszembe megszegni, mert egyéniségében olyan varázserő volt, amely más magatartást lehetetlenné tett volna. [Képgaléria 11. fotó.]
[...]
A magyar nyelvvel állandóan nagy alapossággal foglalkozott, igen szépen beszélt magyarul és sokszor említette sajnálkozva, hogy a Gombocz-Melich-féle etimológiai szótár kötetei milyen lassan jelennek meg. A Magyarosan című folyóiratot járatta és minden alkalmas helyen küzdött a helyes magyarságért. - Már fiatal korában jól beszélt franciául és németül; később románul, tótul, angolul és olaszul is megtanult, foglalkozott az arab, török, bolgár, finn nyelvvel, élete végén pedig a délszláv nyelvvel is. A tudomány és haladás minden szempontból érdekelte, de a hagyományokat és a természetet a mohó mechanizálástól féltette. Érdekelte a rádió és annak fejlődése, de saját magának soha nem volt rádiója, és meggyőződése volt, hogy gépi zenével nem lehet pótolni a természetes zenét. Első repülőútjára nagy érdeklődéssel készült és itt nemcsak a repülés élménye, hanem a repülőgép szerkezete is érdekelte.

Forrás: Bartók breviárium. Zeneműkiadó, 1974. Összeállította Ujfalussy József, szerkesztette Lampert Vera

<< Előző Következő >>