Szúnyogroham januárban

Vágólapra másolva!
Szúnyogok, lehúzás a bevándorlási hivatalban és egy vesztes meccs.
Vágólapra másolva!

"Négy vagy öt góllal is győznek" - mondta Boubacar öccse a szálló előtt. A Mali-Elefántcsontpart mérkőzésére igyekeztünk. Pontosabban egy közeli kocsmába a szálló körüli gazos üres telkek között.

Bamakónak ez a része egyfajta kormányzati negyednek tűnik, sok új épülettel. Itt van a bevándorlási hivatal - ahol jól lehúztak három pecsétért -, a gazdasági minisztérium, lejjebb az amerikai követség zászlaja leng a szélben. Az épületek között azonban rég félbehagyott házak, üres telkek állnak, rajtuk gaz, vagy jobb esetben valakik művelik: zöldségeket termesztenek. Pár sarokkal odébb vályogházak állnak a poros utcák mentén.

A kocsmában ünneplésre számítottam, felfokozott érzelmekre. Két napja Ibrahim, aki Segouban segített szállást találni, azt mondta, ha meccs van és győz a mali válogatott, alig lehet bírni az emberekkel. A kerthelyiségben azonban, ahova beültünk, eleve hűvös volt a hangulat, öltönyös üzletembernek kinéző vendégek figyelték a kásás képernyőt, körülbelül tucatnyian.

Ráadásul a mali csapat vesztett is. Boubacar csak a fejét ingatta. Szerinte nem jó a mali labdarúgás, a külföldi menő csapatokhoz szerződött játékosok nem játszanak jól együtt.

Boubacar sofőr, autókat hoz be a szomszédos országokból, de gyakran hónapokig nincs munkája, egyébként pedig alkalmanként 150 eurót kap. Ő már Bamakóban él, két feleségével és nyolc gyerekével. Nincs túl jó véleménye a foci mellett a mali demokráciáról sem. A politikai vezetők mindenhová saját családtagjaikat ültetik, a kapott nemzetközi segélyeket pedig lefölözik - mondta a férfi, akinek a szülőfaluja kapta Szüfit.

A kocsiból csak két rendszám maradt, itt árválkodnak a hotelszobában. Boubacarral kora délután lerendeztük Szüfi papírügyeit, és szereztünk belépési pecsétet az útlevélbe - ezt Naránál a zöldhatáron elmulasztottuk. 30 euróra húztak le ezért fejenként, blokkot nem kaptunk.

Sok a szúnyog, csípésükre ébredtem fel előző éjjel. A szúnyogriasztó már csak eső után köpönyeg.