Ennyi autós hisz abban, hogy télen a gumikon múlik a biztonsága

autógumi, autószerelő, gumiabroncs, gumicsere
Pécs, 2016. november 11. Gumit cserél egy szerelő egy pécsi autószervizben 2016. november 11-én. Egyre jobban terjed Magyarországon a téli gumik használata, ám még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatra a cserét. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Kilenc európai országban végeztek reprezentatív felmérést, a középpontjában a téli autózási szokások álltak.
Vágólapra másolva!

Az autósok 79 százaléka értékelte egy tízes skálán 8-as, vagy annál magasabb pontszámmal a megfelelő abroncsok szükségességét a magabiztos téli vezetéshez. A Goodyear közleménye szerint már a beülés előtt is különféle praktikákat alkalmaznak a sofőrök, hogy nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

Ezek közül a leggyakoribb az üvegfelületek megtisztítása (52%), valamint az utazás előtt az időjárásra való felkészülés (39%). Minden harmadik autós megnézi az abroncsok nyomását, illetve az autósok negyede ellenőrzi a gumik profilmélységét is.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A megkérdezettek 63 százaléka érzi magabiztosabbnak magát, ha télen nagyobb követési távolságot tart, 56 százalékuknak a csökkentett sebesség, 44 százalék számára pedig a megnövekedett menetidő bekalkulálása az utazásba az, ami nagyobb biztonságérzetet ad veszélyesebb útviszonyok esetén.

Az országonkénti bontásból kirajzolódik, hogy az olyan országokban, ahol gyakori a szélsőséges, havas időjárás, kevésbé aggódnak az ilyen viszonyok miatt a sofőrök, mint az enyhébb éghajlatú országokban. Finnországban csupán az autósok 12 százaléka jelezte, hogy bizonytalanabb havas útviszonyok esetén, míg Franciaországban ugyanez az arány 34 százalék, őket követik a lengyelek 26 százalékkal.