Vágólapra másolva!
Az Autós Nagykoalíció figyelemfelhívó-oktató programsorozatában a járványhelyzetre való tekintettel a kézmosást és a biztonságos közlekedést állítja párhuzamba.
Vágólapra másolva!
Forrás: Autós Nagykoalíció

Két hónapja élünk a koronavírus fogságában. A veszélyhelyzettel kapcsolatos kommunikáció a kézmosás fontosságával kezdődött, aztán gyorsan átváltott arra, hogy megtanítsa, hogyan is kell egyáltalán alaposan, szakszerűen, hatékonyan kezet mosni. Ma már mindenki tudja, hogy legalább 20 másodpercig kell pucolni a kezünket. Az egész mozdulatsor beleégett az agyunkba.

És ehhez elég volt két hónap! Valószínűleg azért, mert elhittük és komolyan vettük, hogy a vírus közvetlen veszélyt jelent az egészségünkre. Így tehát jól felfogott érdekünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Azt is sikerült tudatosítani az emberekben, hogy a vírus nem válogat, mindez velünk is megtörténhet.

Kezet mosni már tudunk. És biztonságosan közlekedni?

A közlekedésbiztonsági akciók, kampányok egyidősek a közlekedéssel, sikerességük azonban messze elmarad a víruskampányétól. Vajon miért nem tudtuk évtizedek alatt ennyire egyértelműen és hatékonyan megértetni mindenkivel, hogy a közlekedési balesetek nagyon is hasonlítanak a vírusokhoz? Hiszen a közlekedési baleset is veszélyes, sőt közvetlen kockázatot jelent ránk és embertársainkra. Nem válogat, és akit „elkap", annak súlyos következményekkel lehet számolnia.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Mi lenne, ha például egy gyorshajtást nem harmincezer forintos csekk követne, hanem szárazköhögés, nehézlégzés, súlyosabb esetekben tüdőgyulladás? Aki pedig 220-szal száguldozik a hazai autópályán, vagy a leállósávot használja, az rövid úton bekerülne az intenzív osztályra? Mindez sajnos nagyon könnyen megtörténhet, és akkor nem a tüdőgyulladás, hanem az ütközés ereje roncsolja az egészségünket.

Kézmosás a közlekedésben

Nem kell feltétlenül minden gépkocsivezetőnek kimunkált profivá válnia, mindössze néhány egyszerű szabályt kellene betartani. Meg kell értenünk, ha nem így teszünk, akkor az egészségünk, vagy más egészsége kerül közvetlen veszélybe.

Néhány egyszerű szabály, ami sok életet megmenthet: Lassíts a zebra előtt! Így lesz idő körbe nézni, hogy van-e átkelő gyalogos, és lesz elég idő arra is, hogy lassító fékezéssel megálljunk.
Azért vannak a sebességhatárok, hogy betartsuk őket. Legfeljebb annyival menj, amennyivel szabad! Állj! Elsőbbségadás kötelező, na meg a jobbkéz-szabály – ezeknek melyik része nem világos? Nem fogunk elkésni sehonnan, ha ezeket komolyan vesszük.

Forrás: Autós Nagykoalíció

Ugyanez hatványozottan igaz a közúti jelzőtáblák figyelmen kívül hagyására, a jelzőlámpa tilos jelzésére, a vasúti átjáró tilos jelzésére, a záróvonal átlépésére, az egyirányú utcában való közlekedésre, és még sorolhatnánk.

Ki akarna egy banális tévedésért meghalni vagy gyilkossá válni? A lényeg, hogy mindig úgy közlekedjünk, mintha a számunkra legfontosabbak lennének körülöttünk az úton. Jó utat és balesetmentes közlekedést!