Meghökkentő számok, ennyit zuhant a jogsiszerzés ára Magyarországon

jogosítvány vezetői engedély nyomda elalvás veszélyei kormány mögött
Budapest, 2012. március 9. Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek a Pénzjegynyomdában. MTI Fotó: Pénzjegynyomda
Vágólapra másolva!
Az átlagkeresethez képest sokat változott a jogosítvány megszerzésének ára: arányaiban most jóval kevesebbe kerül, mint tíz éve.
Vágólapra másolva!

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy az átlagkeresethez képest mennyibe került a vezető engedély megszerzése Magyarországon az elmúlt években.

Míg tíz évvel ezelőtt a vezetői tanfolyamok éves átlagára megközelítőleg egy havi teljes nettó fizetést tett ki, addig 2019-ben már csak a fizetés 78,5 százalékát.

Tehát arányaiban a jogosítvány megszerzésének egyik jelentős kiadása, a tanfolyam ára az átlagfizetéshez képest folyamatosan csökkent arányaiban, bár az árak évről évre emelkedtek.

Mivel a nettó átlagkereset - kedvezményeket ide nem számítva - megyénként eltérő, így a vezetői tanfolyam árának arányában számolt index is eltérően alakul. Budapesten a nettó átlagkereset 62,8 százaléka fedezné a tanfolyamok átlagos díját (2019-es éves adatok szerint).

Győr-Moson-Sopron megyében az egyhavi bér 74,2 százaléka fedezte a tanfolyam költségét. Borsod, Nógrád, Békés és Szabolcs megyében viszont egyhavi fizetés sem lenne elég a tanfolyam fedezésére.