Átadták az új M2-es gyorsforgalmi utat

2019.10.01. 14:34

Régóta vártak már a Vác és Budapest között ingázók az M2-es gyorsforgalmi út kibővítésére. A 20 kilométeres szakaszt kedd délután adták át a forgalomnak az után, hogy feloldották a forgalomtereléseket és kicserélték a forgalmi jelzéseket.

Átadták az M2-es gyorsforgalmi út kétszer két sávosra bővített szakaszát.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a beruházás átadásakor hangsúlyozta, hogy Magyarország ambiciózus célja, hogy 2030-ra az Európai Unió öt legjobb országa közé tartozzon.

Ehhez pedig elengedhetetlen a fejlett közlekedési infrastruktúra kialakítása, annak elérése, hogy 30 perc alatt az ország bármelyik pontjáról elérhetővé váljon egy gyorsforgalmi út.Az elmúlt évek teljesítménye azt mutatja, hogy jó úton járunk, hiszen Magyarország az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága - mondta az államtitkár.

Az M2-es gyorsforgalmi út Budapest-Vác közötti szakaszának 2x2 sávos főpályája Göd határában 2019. október 1-jénForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Emlékeztetett arra is, hogy 2019 második negyedévében mért 5,2 százalékos növekedés csaknem négyszerese az uniós átlagnak, a beruházási ráta immár meghaladja a 27 százalékot, 2010-hez képest 850 ezerrel többen dolgoznak és a reálbérek hetedik éve töretlenül emelkednek - sorolta az eredményeket a parlamenti államtitkár.

Arról is szólt, hogy 2010 óta immár 6 ezer kilométernyi út újult, illetve újul meg és míg 2010-ben csupán 1277 kilométernyi gyorsforgalmi út volt elérhető, ma már több mint 1500 kilométernyi utat használhatnak a családok - mondta Schanda Tamás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy Magyarország jó úton jár és már a váciak, illetve a dunakesziek is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Pest megye 5. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja és Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.  beruházási vezérigazgató-helyetteseForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelte, hogy a kibővített út, több mint 250 ezer ember mindennapi életét könnyíti meg, immár biztonságban közlekedhetnek a családok a korábban balesetveszélyes szakaszon, továbbá a fejlesztés nyomán új beruházások valósulhatnak meg, új munkahelyek jöhetnek létre a térségben.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Pest megye 5. számú választókerületének képviselője úgy vélekedett, hogy a kibővült útszakasz lehetővé teszi, hogy még élhetőbbek legyenek a magyar családok mindennapjai és az emberek több időt töltsenek szeretteikkel és még inkább hozzáférjenek a kultúrához.
Mert nincs erős ország, erős családok, erős gazdaság és erős kultúra nélkül - mondta a politikus.

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja a 2010 előtti Magyarországot egy 2x1 sávos úthoz hasonlította, ahol mindenki kénytelen volt lassan menni, mert lassan haladt a kocsisor elején haladó autó, előzni meg senki nem mert. Viszont 2010-ben - folytatta - egészen más fokozatra kapcsolt az állam, ezért felgyorsult, immár 2x2 sávon halad az ország fejlesztése.
Adjunk gázt, folytassuk így a munkát - mondta a kormánymegbízott.

Ezentúl biztonságban közlekedhetnek az autósok a korábban balesetveszélyes szakaszon.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A közel 33 milliárd forint értékű beruházás a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósult meg.

A fejlesztés keretében 2 új csomópont1 új fél csomópont és 5 új híd épült, illetve felújítottak 14 meglévő hidat. Közel 3 kilométernyi zajárnyékoló falat létesítettek10 kilométer hosszan beton terelőfalakkal választották el a két útpályát. Továbbá 6 kilométer hosszan vízzáró réteggel burkolták az árkokat a vízbázis védelme érdekében és 4,5 hektárnyi véderdő telepítésére is sor került.

A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a Strabag konzorciuma valósította meg.

A fejlesztés alatt álló M2-es autóút épülő gödi szakasza 2018. november 14-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint azt kedd reggeli cikkünkben írtuk, a teljes átadás előtt, dél körül néhány órára lezárták a gyorsforgalmi utat, hogy feloldhassák a lezárásokat, tereléseket. A forgalomba helyezést követően a teljes szakaszon további munkavégzésekre kell még számítaniuk a közlekedőknek az út mentén a kivitelezés alatt álló szakasz végleges elkészültéig. Emellett a Vác felé tartó oldalon a Dunakeszi–Fót csomópont lehajtó ága egy körforgalom építése miatt továbbra is lezárva marad,

az erre tartók a 23-as kilométerszelvényben lévő csomópontban tudnak lehajtani. Október 3-tól ugyanakkor már használható lesz a Dunakeszi északi részén a pihenőhelynél kiépülő új összekötő út is az M2-es autóút és a 2-es főút között.