Rendkívüli szigorítás a műszakin, akadozik az autók vizsgáztatása

2019.09.26. 16:42

Az Origóhoz eljutott információk szerint rendkívüli szigorítás történt a héten az autók műszaki vizsgáztatásában.

Egy műszaki vizsgáztatást is végző autószerelő írt a Facebookon arról, hogy ettől a héttől kezdve több szigorítást is bevezettek a műszaki vizsgáztatásban. 

A korábbi gyakorlat szerint a vizsgára mindig kellett vinni a kötelező biztosítás csekkjét vagy a befizetését igazoló bizonylatot, aztán ez feleslegessé vált, mert a központi nyilvántartó rendszerben látszik, ha nincs érvényes biztosítás. Hétfő óta valamiért ismét szükséges a bizonylat, méghozzá szkennelhető formában. 

De van egy nagyobb gond is, ami miatt több helyen akadozik az autók vizsgáztatása. Dízelautók forgalmijában az üzemanyag fajtája rovatban vagy azt írták az okmányirodák, hogy gázolaj, vagy azt, hogy dízel. Sok jelentősége nincs, hétfő óta viszont csak a gázolaj megnevezést fogadja el a rendszer, így a dízel szó hivatali elírásnak minősül. 

Emiatt a tulajdonosoknak az amúgy sikeres műszaki vizsga után el kell menniük egy kormányablakhoz, és új forgalmit kell kérniük. Mivel az elírás hivatali, a csere elvileg ingyenes, de mindenképpen utánajárást és időt igényel. 

A Facebookon egyre több kommentelő erősíti meg a gyakorlatot.

Így kell eljárni
A menetrend: műszaki vizsga -› ott adatlapot kap a tulajdonos -› megjelölik az elírásokat (több is lehet egyszerre) -› innentől 30 napon belül egy kormányablakban új, az adatlap alapján javított forgalmit kell igényelni.