Rejtélyes ellenőrzés volt a hírhedt Bécsi úti kereszteződésnél

Bécsi út
Vágólapra másolva!
Óbuda önkormányzata szerint kedd reggel nem kerületi, hanem fővárosi közterület-felügyelő állt ki a Bécsi út és a Szépvölgyi út sarkára.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel írtuk meg, hogy egy közterület-felügyelő és egy BKK-ügyeletes személyesen jelent meg abban a kereszteződésben, ahol korábban egy kamera felvételei alapján csak februárban 203 millió forintnyi bírságot szabott ki a kerületi rendészet.

Tarlós István főpolgármester egyébként a múlt héten szereltette le a Bécsi úti kamerát.

Reggel még azt hittük (és a cikk címében is jeleztük), hogy az óbudai rendészet vonult ki a helyszínre, mivel a területen ők az illetékesek. Sajnos, mire visszamentünk volna délelőtt 10:30-kor, hogy megkérdezzük tőlük, hogy mit csinálnak, és honnan jöttek, már eltűntek.

Időközben Sztamenits Adrienn, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat sajtóügyekért felelős tanácsadója jelezte szerkesztőségünknek, hogy

nem óbudai, hanem fővárosi közterület-felügyelőt fényképezett le kollégánk.

Sztamenits arról is felvilágosított minket, hogy ha büntettek volna a fővárosiak, az sem lett volna szabályos, mivel a Fővárosi Önkormányzat, a III. kerületi Önkormányzat, valamint a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság és Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete (OBKF) által megkötött és hatályos szerződés szerint a kerületben a FÖRI emberei nem intézkedhetnek.

Óbuda sajtóügyekért felelős tanácsadója mellékesen arra is felhívta a figyelmünket, hogy a BKK autója szabálytalanul parkolt a járdán, mert a megkülönböztető jelzése nem működött Forrás: Origo

Mióta jár a fonódó villamos, aki a Bécsi útról dél felé tartva a tilalom ellenére jobbra kanyarodik, 50 ezer forintos bírságra számíthat, mert kiraktak egy egyenes nyilat mutató, a kötelező haladási irányt jelző táblát. A kamera felszerelése előtti hónapokban a szabályszegőket a zebra után rögtön félreállították, ha épp kint voltak a kerületi közterület-felügyelők.

Tarlós István főpolgármester a keddi eset kapcsán azt nyilatkozta az Origónak, hogy jogellenes lenne a közterület-felügyelők bírságolása, mert a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében nincs "jobbra kanyarodni tilos" tábla (csak kötelező haladási irány). Tarlós szerint eleve nem a közterület-felügyelet, hanem csak a rendőrség büntethetne, de persze így a bevétel nem a kerületekhez folyna be, hanem a központi szabálysértési számlára.

Az 50 ezer forintos bírságot igazságtalannak és aránytalannak tartja a főpolgármester,

álláspontja szerint első alkalommal csak figyelmeztetés járna a szabálytalan autósoknak. Egyeztetést kezd a bírságolások ügyében a kormánnyal.

Az biztos, hogy kedden kint voltak, és ellenőriztek valamit a hírhedt kereszteződésben a közteresek, de lehet, hogy tévesen vontuk le az a következtetést, hogy bírságolás céljából álltak ki (kollégánk akkor épp nem látott félreállított autóst).

Viszont a közelmúlt eseményeit ismerve ez tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek, pláne, hogy Tarlós István korábban többször is kifejtette, hogy kamera alapján nem bírságolhatna egyetlen közterület-felügyelet sem, hanem csak akkor, ha a helyszínen vonják felelősségre az elkövetőt.