Megváltozik jövőre a kötelező felelősségbiztosítás

kgfb, gépjármű kötelező felelősség-biztosítás, baleset,  vétlen sofőr által vezetett személygépkocsi hever az árokban a 83-as főút 42-es kilométerszelvényénél egy frontális baleset helyszínén
Vágólapra másolva!
Új javaslatot nyújtott be a Fidesz két képviselője, amit ha megszavaz a parlament, beleszól az állam a kötelező biztosítást kínáló biztosítók működésébe. A módosítás célja az lenne, hogy a régi ügyfelek hűségét díjazzák, ne pedig az új belépőket.
Vágólapra másolva!

Új törvény szabályozhatja a kötelező biztosításokat a Napi Gazdaság értesülése szerint, és miután jó eséllyel megszavazza a parlament, átrendezi az eddigi piacot. Sokat bosszankodhatott a legtöbb autótulajdonos azon, hogy az évfordulóval érvényben maradó szerződéseknél sokszor magasabb díjat állapít meg a biztosító, mint az előző évben.

Új ügyfeleknek viszont sokkal kedvezőbb díjat ajánlanak.

Emiatt egy legális kiskaput kihasználva sokan minden évben felmondják a biztosítást, majd új szerződőként újrakötik, immár a kedvezőbb tarifával.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Gulyás Gergely és Balla György fideszes képviselők által benyújtott javaslat ennek a furcsa gyakorlatnak vetne véget.

A biztosítók kizárólag a hűség esetén adhatnának kedvezményeket,

új szerződés esetén viszont nem. Minden meglévő ügyfelet az évfordulónál tájékoztatni kell arról, hogy a számára megállapított díj nem kedvezőtlenebb, azaz drágább egy új szerződéshez képest.

Még senki sem tud választ adni arra, hogy hatással lesz-e a változás a biztosítók közötti versenyre. Hatástanulmányt sem kellett készíteni a képviselői beadványhoz, viszont egy parlamenti vita után már el is készül az új jogszabály, így akár már januártól életbe léphet a szabályozás. Legutóbb 2012-ben, a baleseti adó bevezetésével változott nagyot a biztosítási piac.