Kgfb: Csak számla ellenében fizetne a biztosító

Vágólapra másolva!
A jövő évi adótörvényekhez beadott módosító javaslatok nem az autósoknak, hanem a szervizeknek kedveznek - véli a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az egyik módosító javaslat szerint  a vétlen károsult köteles lenne megcsináltatni az autóját, mert csak így juthatna hozzá a kártérítéshez.
Vágólapra másolva!

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint a polgári törvénykönyvbe ütközik és ellentétes az uniós eljárással is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) törvény módosító javaslata, amely meghatározza a gazdasági totálkár fogalmát, illetve azt, hogy csak számla ellenében fizethet a biztosító a sérült autó tulajdonosának.

A jövő évi adótörvényekhez beadott költségvetési bizottsági módosító indítvány szerint gazdasági totálkárosnak csak akkor számíthatna a jármű, ha a számlával igazolt javítási költségei elérnék vagy meghaladnák a balesetkori forgalmi érték 80 százalékát.

A Mabisz szerint egyetlen uniós országban sem határozzák meg a gazdasági totálkár százalékos mértékét, azt a biztosítókra bízzák. A szövetség úgy véli, hogy a javasolt módosítás komoly zavarokat okozna a nemzetközi károk rendezésében, ahol a 80 százalékosnál jóval alacsonyabban állapíthatják meg a totálkárt a kárenyhítés érdekében. A tervezett szabály diszkriminálná a magyar károsultakat a külföldi károsultakkal szemben - mondja a Mabisz.

A módosító javaslat nagyon magas sérülési arányig javításra kényszerítené a biztosítottakat, ami jó a szervizeknek, azonban sérelmes a fogyasztóknak. Hasonlóan a szervizeknek előnyös a Mabisz véleménye szerint a másik javasolt módosítás is. Eszerint a vétlen károsult köteles lenne megcsináltatni az autóját, mert csakis így juthatna hozzá a kártérítéshez. Ez a szabály ellentmond a polgári törvénykönyvnek, de egy, a közelmúltban éppen ilyen ügyben hozott ombudsmani állásfoglalás szerint magának az alaptörvénynek is - közölte a Mabisz.