Ebben már hátul is lehet terpeszkedni - Peugeot 308 SW 1.6 e-HDi-teszt

peugeot 308 sw
Vágólapra másolva!
A Peugeot 308 kombival nehéz mellényúlni: legalább olyan jól néz ki, mint a sima ötajtós, és még normális méretű hátsó lábtér is van benne. Csak a világos kárpit felejtős, de az nagyon.
Vágólapra másolva!

Mi ez, és mi az újdonság benne?

A Peugeot 308-as az aktuális Év autója, a belőle készült kombit azonban csak a Genfi Autószalonon mutatták be, nagyjából pont akkor, amikor az idei választás eredményét kihirdették. Elég kevesen lehettek a Peugeot alkalmazottain kívül, akik ekkor elmondhatták magukról, hogy vezették az autót, úgyhogy vegyük afféle megelőlegezett bizalomnak az Év autója-címet. Mert maradjunk annyiban, hogy kellett hozzá a kombi is.

Sok króm, látványos domborítások, a 308 SW nem egy tucatmodell a kategóriában. A képekre kattintva galéria nyílik! Forrás: Origo

Műszaki tartalom

Ebben ugyanis egy sor olyan dolgot kijavítottak, amit ha hibának nem is, apró hiányosságnak bátran lehet nevezni. A 308-as elődjéhez képest ugyan óriási előrelépés, de nem lehet letagadni, hogy a hátsó helykínálata nem éppen etalon a kompakt kategóriában. Érezték ezt a francia mérnökök is, ezért a kombi tervezésének eleve úgy fogtak hozzá, hogy a tengelytávot megtoldották 11 centivel, ami pont elég volt ahhoz, hogy hátul normális méretű lábteret lehessen kialakítani.

610 literes csomagtartó lapul a hátsó fedél alatt, ennél nagyobbat csak a Honda Civic Tourer kínál Forrás: Origo

Az autó teljes hossza 33, a hátsó túlnyúlása 22 centivel nőtt, vagyis ezúttal szó sem volt arról, hogy a B oszloptól egyszerűen áttervezték a hátsó részt. A 308 SW bizonyos értelemben teljesen új autó, a hosszabb tengelytáv miatt több ponton is változtatni kellett a látványos, szubjektíve mutatós karosszérián.

Milyen benne utazni?

A nagyobb lábtér illúzióját az iparágban jól bevált recept szerint a Peugeot is részben azzal kelti, hogy ha nem is kényelmetlenül, de az ideálisnál rövidebb a hátsó ülőlap. Ez nem feltétlenül hiba, a hellyel így lehetett a legjobban gazdálkodni, és talán ez volt az ára annak is, hogy a hátsó támlák előredöntésénél az ülőlapok lejjebb csúszással segíthessék a közel vízszintes padló kialakítását. Az üléseket billenteni a csomagtartóból, egy kar meghúzásával is lehet, de ezzel nem találta fel a spanyolviaszt a Peugeot a kategóriában.

Látszik, hogy nem túl hosszú az ülőlap, de mindenért kárpótol a végre bőséges méretű lábtér Forrás: Origo

Az ülőlapkérdésnél sokkal fontosabb, hogy a kombiban hátul valóban sokkal tágasabbnak érződik a tér, és nem csak az opciós, hatalmas üvegtető miatt. Úgy tűnik, tényleg messzebb kerültek az első ülések, ami már a gyerekülés beszerelésénél feltűnt, és amiért aztán a gyerek ki- és bepakolgatásánál is szorgalmasan dicsértem a tervezőket. Cserébe a kárpitért nem sok jó szót kaptak, ezt a világos színt csak az válassza, aki a fizetéséből évente jelentős részt szeretne kárpittisztító vállalkozásoknak adományozni.

Minden alsó, oldalsó és akármilyen rejtett rekeszt számolva az SW csomagtartója 610 literes, pont annyi, amennyit az Octavia kombi is kínál, a sínnel, rögzítőkkel és egyebekkel jól kihasználható a tér. Döntögetés után 1660 literrel lehet számolni - házhozszállításért nem nagyon kell majd fizetni egyik bútoráruházban sem. Ami a színes kijelzőt és az ergonómiát illeti, arról pont az a véleményem, mint a menetpróba és egy korábbi teszt után, vagyis van még mit csiszolni az érintőképernyős rendszeren, de nem rossz az irány.

Kis kormány, nagy színes kijelző, túl világos kárpit. A váltó mögötti rekeszbe óvatosan tessék hajigálni a holmikat, mert ott rejtették el az ülésfűtés tekerőit is Forrás: Origo

A kombi megtartotta az ötajtós minikormányát, amelyet elég gyorsan meg lehet szokni. A kis kormány ára, hogy a műszerfal csak akkor látszik rendesen a felső karima fölött, ha a vezetőülés a lehető legmélyebbre van engedve. Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy a hátsó utas lába nem fér be az ülés alá, legalábbis magam mögül hallottam néhányszor ezt a panaszt. Nincs mese, kevésbé bumfordi cipőket kell (fel)venni.

Milyen vezetni?

A kombi az ötajtóshoz hasonló vezetési élményt nyújt, de a nyújtott tengelytáv és a méretesebb (nehezebb) karosszéria szükségessé tett néhány módosítást. Ebből szerencsére nem sokat érezni, valamivel feszesebb lett a hangolás és kevésbé puha a rugózás, de a magam részéről az ötajtósban is ki lennék békülve ezekkel a beállításokkal. Hétköznapi használatban semmi rendkívülit nem produkál a futómű, kanyarodni is egészen jól lehet vele.

Ennél erősebb motor nem kell egy családi autóba, de az e-HDi mikrohibridség felesleges rongyrázás. Jobb választás a sima 92 lóerős 1,6-os dízel, ötfokozatú váltóval Forrás: Origo

A kormány nem a visszajelzések bajnoka, de legalább nincs túlszervózva, az 1,6 literes dízelmotor 115 lóerős teljesítménye pont elég az autóhoz. Jól eltalált áttételezéssel talán egy ötfokozatú váltó is elég lett volna a pontosan kapcsolható, de kissé nyers hatos helyett, utóbbival sok az alacsony fordulatszámú üresjárat, amikor meglehetősen erőtlen a motor. Aztán hirtelen hátba vág.

Hiába tűnik elméletben takarékosabbnak egy hatfokozatú váltó alkalmazása, most úgy alakult, hogy szinte teljesen azonos használati körülmények között a 308-as előtt tesztelt Seat Leon kombi a maga ötfokozatú váltójával fél literrel kevesebbet fogyasztott. Pedig az is 1,6-os dízel volt. Megoldás: nem kell mikrohibrid e-HDi-t venni, elég a 92 lóerős sima is, amely ráadásul 360 ezer forinttal olcsóbb.

Megéri az árát?

Ha abból indulunk ki, hogy 230 ezer forintos felárért a kombi nemcsak óriási csomagtartót, hanem még nagyobb lábteret is ad az ótajtósnál, nagyon megéri az árát. Más a helyzet, ha a konkrét tesztautót vizsgáljuk, amely Allure felszereltséggel és alaposan felextrázva (üvegtető, távolságtartó tempomat, ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, tolatókamera, parkolóasszisztens, masszázsfunkciós vezetőülés stb. stb.) majdnem nyolcmillió forintba kerül, ennyiért pedig kevesen engedhetnek meg maguknak egy kompakt kombit.

33 centivel több autó plusz 230 ezer forintért. Megéri? Forrás: Origo

Hasonló felszereltséggel egyébként a riválisok is nagyjából ennyibe kerülnek, az árazással tehát nem szállt el a Peugeot, sőt: az 1,6-os dízel alapára mindenféle hókuszpókusz nélkül 5,3 millió forint, ennél 240 ezer forinttal olcsóbb a 110 lóerős 1,2-es turbós benzines. Az 5,3 millió forint az árlista szerint bevezető (akciós ár), ehhez képest az 1,6-os dízel Octavia kombi például (listaáron) 6,1 millió forinttól indul.

Műszaki adatok - Peugeot 308 SW 1.6 e-HDi

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1560 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/8. Teljesítmény: 85 kW (115 LE)/3600. Nyomaték: 270 Nm/1750. Sebességváltó: hatfokozatú manuális, elsőkerék-hajtás. Fékrendszer elöl/hátul:hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4585/1804/1471 mm. Tengelytáv: 2730 mm. Tömeg: 1275 kg. Terhelhetőség: 595 kg. Csomagtartó térfogata: 610-1660 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,6 mp. Végsebesség: 191 km/óra. Átlagfogyasztás: 3,8 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,5 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 98 g/km.