Tényleg környezetkímélők a villanyautók

Tesla Model S
Vágólapra másolva!
Az elektromos autók minden ellenkező híreszteléssel szemben valóban környezetkímélők - állapította meg egy amerikai felmérés.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi hatástanulmányok végzésére szakosodott amerikai Automotive Science Group (ASG) vizsgálatának eredménye cáfolja azt a sokak, még a Greenpeace környezetvédő szervezet által is osztott véleményt, amely szerint az elektromos járművek valójában semmivel sem terhelik meg kevésbé a környezetet, mint az üzemanyagtakarékos modern benzinmotoros járművek. Egyrészt azért, mert az üzemelésükhöz szükséges áramot nem feltétlenül "tiszta" módon állítják elő, másrészt legyártásuk maga sem éppen környezetbarát folyamat.

Az ASG 45 paraméter figyelembe vételével értékelte az Egyesült Államokban értékesített gépjárműveket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a költséghatékonyság szempontjából. Az Automotive Performance Index (API) értékelése a modell teljes élettartamát figyelembe veszi, vagyis kiterjed a járművek előállítására, üzemeltetésére és újrahasznosítására is.

Forrás: Tesla

A 2014-es API-rangsorban, főleg a kisebb járműkategóriákban egyértelmű a tisztán elektromos, illetve hibrid autók előnye. A kompakt kategóriában a Ford Focus Electric lett a győztes, amely egyúttal a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén is a legjobbnak bizonyult. Az elektromos Focust a Chevrolet Volt, a Toyota Prius C, a Honda Insight és a Nissan Versa Sedan követi.

A közepes méretű járműkategória összesített győztese a mostanra már 100 ezer példányban értékesített Nissan Leaf lett. A rangsorban utána a Ford C-Max Energi és a C-Max Hybrid, a Toyota Prius Plug-in és a Prius Hybrid, valamint a Honda Accord Plug-in következik.

A "normál méretű" kategóriában már nem elektromos vagy hibrid autó került az élre, hanem a teljesen átlagos benzinmotorral szerelt Hyundai Sonata. Sorrendben utána a Chevrolet Impala, a Tesla Model S, a Ford Taurus, valamint a BMW 328 Gran Turismo kövekezik. Környezetvédelmi szempontból ugyanakkor a kategória győztese az elektromos Tesla Model S lett.