Balesetveszélyes az autóban bömböltetett klasszikus zene

hangos zene bömböl ordít rádió autó vezetés
Vágólapra másolva!
Nem mindegy, hogy milyen zenét hallgatunk vezetés közben. Az egyes műfajok közlekedésbiztonsági hatását vizsgálták egy brit kutatásban.
Vágólapra másolva!

Az alanyoknak 800 kilométert kellett vezetniük különféle zenei műfajokat hallgatva, miközben műholdas technológiával nyomon követték haladásukat és vezetési magatartásukat.

A hangosabb és gyorsabb ritmusú zene balesetveszélyesebbé tette a vezetési stílust. A férfiakból a heavy metal bújtatta ki az ördögöt, a nőkből a hip-hop, illetve más tánczenék. Az utóbbiak hallatán egy női vezető erőszakosabbá válik, keményebben lép a fékpedálra és hevesebben gyorsít, mint férfi kontrolltársa. A kutatók számára meglepetés volt a klasszikus zene hatása, az alanyok ezt hallgatva vezettek a legszabálytalanabbul.

A különböző zenék között azonban akadt bőven biztonságos is, olyan, amelynek alapritmusa hasonló az emberi szív lüktetéséhez: percenként 60-80 közötti. A toplista élére Norah Jones Come away with Me című dala került. Második lett Travie McCoy Billionaire című száma, a harmadik pedig Jason Mraz I'm Yours című dala. A tízes listán ezután az előadókat tekintve a következő a sorrend: Coldplay, Elton John, Justin Timberlake, Aerosmith, Radiohead, S Club 7 és Bon Iver.

A tesztet a Londoni Városi Egyetem csapata végezte, nyolc alanyt vizsgált, így összesen 6400 kilométernyi autóztatás után vonta le következtetéseit.

Sokak szerint egyébként inkább a hülyeséget kéne büntetni, nem a zeneordíttatást, az erről szóló cikkünk itt olvasható.