Nem a lopott autó tulajának kell fizetni a bírságot

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint jogsértő, hogy az ellopott autók tulajdonosainak kell fizetniük a tolvajok miatt kiszabott autópálya-bírságot. Az autópálya-kezelő felfüggesztette a gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

Zaklatásnak és a jogbiztonságot sértőnek minősítette Szabó Máté ombudsman azt a jelenséget, hogy az ellopott autók tulajdonosainak kell megfizetniük az autókra kiszabott autópálya-bírságot. A gyakorlat szerint az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a károsult tulajdonosokat bírságolja meg, ha az autójukat elkötő és menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért.

Az alapvető jogok biztosa kifogásolta azt is, hogy a lopások sértettjeinek az autópálya kezelője arra hivatkozott, hogy bár kezdeményezte a jogszabályok módosítását, ma még nincs jogi lehetőség méltányosság gyakorlására.

Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a hatályos jogszabályok nem zárják ki a méltányosságot, de erre nem is lett volna szükség a panaszosok esetében, mivel ők nem kötöttek szerződést a kezelő társasággal. Szabó Máté egyetértett a jogszabály módosításának kezdeményezésével, azonban egyértelműen leszögezte, hogy még ebben a hiányos jogszabályi környezetben sem lehet pótdíjat követelni bűncselekmény sértettjeitől, és ha mégis megtörténik, azt a polgári jog is erkölcstelennek tekinti.

Az ombudsman szintén kezdeményezte a jogszabályok módosítását a hasonló helyzetek egyértelmű elkerülése érdekében, az autópálya kezelőjét pedig felhívta, hogy a jövőben tartózkodjon a bírságolás ilyen gyakorlatától, és fizesse vissza a pótdíjat annak a károsultnak, aki már lerótta a rá kivetett összeget. Az AKK az ombudsmani javaslatra reagálva felfüggesztette a pótdíjak behajtását a hasonló ügyekben.