Letépi a fejed - BMW M135i menetpróba

2012.08.16. 9:49

Forrás: BMW
Nyoma sincs a normál 1-eseknél tapasztalt billegésnek és alulkormányzottságnak
(Még több kép a második, gyári galériában. Kattintson a képre!)

Padlóig nyomva a gázpedált az az érzése az embernek, hogy ez a motor soha sem fogy ki az erőből, érzésre még jobbnak is tűnik a gyorsulás, mint az amúgy is remek gyári érték. A német autópályán a 250 km/órát olyan könnyedséggel érte el, mint egy Maruti a 60-at az Üllői úton, ha nem lenne a letiltás, a bűvös 300-at is simán megközelíthetné. Bár az alapjárat közelében is erős, 2500-as fordulatnál jön az igazi lökéshullám, amitől hátrabicsaklanak a nyakak az utastérben. Igazából nem kéne nagyon forgatni - 7200-nál szabályoz le, ekkor a kipufogó ra-ta-ta-ta hangot hallat - mivel az irdatlan nyomaték miatt alul is bitang erős, 6000 fölött pedig már nem nyújt igazi pluszt, ha csak a váratlanul intenzív, régi M3-asokat idéző zenei aláfestést nem vesszük ide. Tényleg úgy szól ez a turbós sorhatos, mint annak idején a 130i szintén 265 lóerős, remek szívómotorja, vagy még annál is jobban, ami szinte hihetetlen, mert általában a turbómotorok halkabbak a szívóknál. A BMW azt állítja, a hanghatások 90 százalékban valódiak, a hangszóróból csak 10 százalékot tesznek hozzá, de ez is olyan élethű, hogy nem gyanakodtam csalásra.

Forrás: Gulyás Péter [origo]
A félig Alcantara kárpitozású ülések hibátlanok és alacsonyan vannak, de a gerinctámasz feláras

A menetpróbán csak a nyolcfokozatú automata váltóval lehetett vezetni az autót, ami 708 (kormány mögötti váltófülekkel 764) ezer forintba kerül. Ez tökéletesen illik még egy ennyire sportos autóba is, sportos állásban villámgyorsan kapcsol, kézi üzemmódban nem bírálja felül a vezetőt (azaz nem kapcsol feljebb magától leszabályozásnál), ha pedig kell, puhán és finoman is tud váltani, nem véletlen, hogy a legtöbb mai luxusautóban ugyanezt az erőátvitelt használják az Audi A8-astól a Jaguar XJ-ig. Persze azt is megértem, ha valaki nem akarja egy jó használt autó árát költeni a váltóra, mivel egy új hatfokozatú manuális váltót is fejlesztett a BMW az M135 számára, amely száraz karteres kenésű, mint a versenyautókban, hogy még a gyorsan vett kanyarokban se maradjanak olaj nélkül a fogaskerekek. De azon kívül, hogy a vezető úgy érzi, még inkább az ő irányítása alatt van az autó, nem sok előnye van a kézi váltónak, mivel két tizeddel rosszabbul gyorsul vele az M135i, és hivatalos átlagfogyasztása (7,5 helyett 8 liter) is nagyobb, mint az automatáé.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Hátul két centivel nagyobb a lábtér, mint a régi 1-esben, de így sem tánctérnyi. A kardánalagút miatt középen nem jó ülni, nem csoda, hogy négyszemélyesként is kérhető a háromajtós

Az M135i-hez szériában adják a változó áttételű kormányzást, ami a szélső állásnál egységnyi kormányelfordításra jobban kifordítja a kerekeket. Vezetés közben az az ember érzése, hogy már-már túl direkt az áttételezés, még a szűk kanyarokban sem kell átfogni a nagyon vastag M-kormányt, mivel ütközéstől ütközésig csak kettőt fordul, vagyis annyit, mint a Ferrari 458 Italiáé. Ez már teljesen elektromos szervo, amit a BMW még mindig egy kicsit jobban csinál, mint a legtöbb vetélytárs. Igaz, a visszajelzésekkel hangyányit ez is fukarabb, mint a régi hidraulikus rendszerek, de még így is remek érzés tekergetni, a rásegítés mértéke pedig az üzemmódválasztó állásától függően változik. Akárcsak a futómű keménysége, ha megrendeltük 250 ezer forintért az adaptív gátlókat. Ezzel a kicsit feszes és a kőkemény között lehet váltani, de aki ilyen erős autót vesz, számoljon azzal, hogy némi kényelemről le kell mondani.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Sportműszerek (teljesítmény, nyomaték) is előcsalogathatók az iDrive menüjéből

A váltó melletti kapcsolónak van egy Eco Pro állása is, amit, be kell vallanom, nem sokat használtam. Ezzel lehet elérni a legjobb fogyasztást, mert a gázpedált érzéketlenné teszi, a váltó pedig lusta lesz tőle, és állandóan vált, hogy minél alacsonyabban tartsa a fordulatot. Sportban persze pont az ellenkezője történik, ebben az állásban még a legbékésebb kollégák is vigyorgó ámokfutóvá váltak az M135i-ben. Persze intenzív használat mellett már a gyári adat kétszeresét írta ki a fogyasztásmérő, ami persze teljesen normális egy olyan autótól, ami képes legyorsulni egy Porsche Cayman R-t is.

Forrás: BMW
A motor csak gyorsításkor hangos, de ezt megbocsátjuk neki. Egyébként csöndesen suhan az M135i

BMW-mércével nézve a 12 millió forintos alapár már-már kedvezőnek is tekinthető az M3 21 milliós árához képest, különösen annak fényében, hogy a gyengébb és lassabb Subaru Impreza WRX STi is 12,75 millióba kerül. Persze azért a legtöbb hot hatch sokkal olcsóbb (a 280 lóerős Opel Astra OPC például 8,15 millió), és sokkal jobban fel is van szerelve, az M135i-hez ugyanis külön kell megrendelni a tolatóradart, az automata klímaberendezést, az USB-csatlakozót, a gerinctámaszt és az esőérzékelős ablaktörlőt is. Ettől függetlenül nem jár vele rosszul, aki megveszi, mert a jelenlegi kínálatból ez az egyik legélvezetesebben vezethető BMW, szellemisége közelebb áll a régi, klasszikus M-es autókéhoz, mint a mai kínálat M modelljeié.

Műszaki adatok - BMW M135i aut.

Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 2979 cm3. Teljesítmény: 235 kW (320 LE)/5800. Nyomaték: 450 Nm/1300-4500. Sebességváltó: nyolcfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: kompozit hűtött tárcsa/hűtött tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4340/1765/1411 mm. Tengelytáv: 2690 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1512/1532 mm. Tömeg: 1425 kg. Terhelhetőség: 530 kg. Csomagtartó térfogata: 360-1200 l. Üzemanyagtartály térfogata: 52 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 4,9 mp. Végsebesség: 250 km/óra. Átlagfogyasztás: 7,5 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 12,7 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 175 g/km.

Előző
  • 1
  • 2
Következő