Már nem ciki a feneke - Hyundai i30 Wagon 1.6 CRDi-teszt

hyundai i30 kombi
Vágólapra másolva!
Kombi karosszériával ugyanolyan igényes az i30-as, mint ötajtós kiadásban, minden felelős családapában felkeltheti a birtoklási vágyat. Azért akad néhány zavaró részlet, és nagy kár azért is, hogy az árlista összeállításánál túl vastagon fogott a ceruza.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]
A B oszlopig ugyanolyan, mint az ötajtós, a hátulját sem csapták össze
(A képre kattintva galéria nyílik!)

Mi ez és mi az újdonság benne?

Ahogy az előző generációból, úgy természetesen az i30 második kiadásából is készült kombi. Amellett, hogy új a padlólemez és az alkatrészek nagy része, a név sem maradt érintetlen: a cw jelölés kikopott az importőr hivatalos honlapjáról és az árlistákról, jelenleg egyszerűen i30 Wagonként kell keresni a kombit. Az elnevezés, persze, semmit nem jelent, az új i30-tól szebb és vonzóbb formában ugyanazt várhatjuk, mint elődjétől. Sőt, sokkal többet, hiszen a mérete miatt joggal kritizált csomagtartót alaposan átszabták, 415 helyett már alaphelyzetben is 528 literes, amellyel rögtön a kategória élvonalába ugrott a Hyundai.

Forrás: [origo]
Európában, a rüsselsheimi központban tervezték, sokak szerint mégis süt róla, hogy ázsiai

Hogy néz ki?

A B oszlopig nem különbözik a kombi az ötajtóstól, a Hyundai új márkaarculatával kapcsolatban pedig már sokszor leírtuk, hogy igen tetszetős. A folyékony szobrászat jegyében végre a hátsó résszel sem spóroltak a dizájnerek, míg az előd kicsit esetlen és kidolgozatlan volt, az új minden porcikája frissnek tűnik. Tökéletes az összhang az első és hátsó rész között, ezzel a kombival már nem ciki úgy parkolni, hogy a hátsóját mutatja az emberek felé. 4485 milliméter hosszú az i30 kombi, az ötajtósnál 185, a kifutó generációnál 10 milliméterrel hosszabb. Összességében erősen hasonlít az i40 kombira, csak egy számmal kisebb kiadásban.

Forrás: [origo]
Ugyanolyan jó a futómű, mint az ötajtós esetében, a nagy puttony miatt sem veszített élénkségéből

Műszaki tartalom

Naná, hogy az i30 kombival sem variált a Hyundai-Kia konszern, jó szokás szerint ugyanarra a padlólemezre épül, mint az ötajtós és a Kia Ceed. Egyformák a motorok, a sebességváltók, de a kombi a nagy puttony miatt egyedi futóműhangolást kapott. Az 1,6 literes dízelmotor kedves ismerős, számtalanszor bizonyította már, hogy gyengébb és erősebb kiadása is untig elég egy kompakt méretű autó mozgatásához. A kombit az izmosabb, 128 lóerős motorral és hatfokozatú kézi váltóval kaptuk, ez a párosítás tökéletes olyan apukáknak, akik az álmos, unalmas döcögés mellett néha odalépnének egy kicsit.

Forrás: [origo]
Jól megy, jól néz ki, klasszikus családi autó

A tesztelt Business felszereltséghez gazdag ellátmány tartozik, a Flex Steering kormánykarakterisztika változtató rendszert még az alapmodellekbe is beszerelik. Business szinten jár térdlégzsák, elektromosan behajtható tükör és külső visszapillantókba intergrált LED-es irányjelző, na meg persze még sok minden más. Külön kell fizetni a tolatókamerás, navigációs színes kijelzőért (275 ezer forint).

Milyen vezetni?

Furcsa kettősség jellemzi az i30 vezethetőségét, ami valószínűleg összefüggésben van a Flex Steering rendszerrel. Ahogy az ötajtós, úgy a kombi futóműve is remek, nagy tempójú kanyarokban is stabilan és kiszámíthatóan viselkedik az autó. Őszintén szólva, jóval nagyobb kanyarsebességre képes, mint amit egy hátulra szerelt gyereküléssel illik bevállalni, és közben még az úthibákon sem pattog el.

Forrás: [origo]
Az 1,6-os dízelmotor már sokszor bizonyított, az i30 kombiban sem okoz csalódást

Csakhogy amilyen jó a futómű, annyira túlszervózott a kormányzás, gyanítom, hogy a mérnökök a futómű sportosságát akarták átültetni a Flex Steeringbe. A végeredmény az lett, hogy még Normal és Comfort állásban is túl harapósan ugrik az autó egy-egy kormánymozdulatra, Sport állásban pedig szinte vezethetetlen. Elég egy minimális, de tényleg minimális mozdulat a kormányon, hogy megmozduljon az autó, ez a közvetlenség maximum versenypályára, de nem családi autóba való. Nem az igazi a hatos kézi váltó sem, a kar nincs jól megvezetve: ez főleg lefelé irányuló mozdulatokra igaz (hármas után kettes négyes helyett, vagy ötös után négyes hatodik helyett), nem emlékszem, hogy mikor volt utoljára ennyi rossz váltásom. A motor dinamizmusa példás, legnagyobb nyomatékát 1900-3000-es fordulatszám között folyamatosan adja le, jókat lehet autózni vele. Ha nem is négy, de hat-hat és fél liter körüli átlagfogyasztással biztosan.

Milyen benne utazni?

Az biztos, hogy a koreaiak szerettek volna kényelmes autót alkotni, de ahogy a kormányzással, itt is átestek kicsit a ló túlsó oldalára. Alapvetően nem rosszak az ülések, de deréktájban elöl és hátul is túl puha a tömés. Nem mondom, hogy kellemetlen a süppedős érzés, viszont ezért cserébe az első támlák nem tudják megfelelően követni a hát vonalát, ami hosszú távon mégis csak kényelmetlen kissé.

Forrás: [origo]
Több mint száz literrel nőtt a csomagtartó, egy nagyobb babakocsi csak keresztben pakolható be

Hátul bőséges a lábtér, kényelmesen el lehet férni, átlagos méretekkel a fejtérrel sincs probléma. Dicséretes, hogy több mint száz literrel nőtt a csomagtartó, de így is az a helyzet, hogy míg egy Octavia kombi csomagtartójában elfér hosszában egy nagyobb méretű babakocsi, addig a Hyundai-be ugyanezt keresztben kell bepakolni.

Forrás: [origo]
Amilyen jó fogású a hatfokozatú kézi váltó, annyira kellemetlen kapcsolgatni vele, pontatlan a kar

Megéri az árát?

A Hyundai minőségben nagyot ugrott felfelé, de ezt sajnos az árak is követték. A tesztelt kombi összes extrájával több mint hat és fél millió forintba kerül, amennyit nagyon kevesen fognak fizetni egy Hyundai-emblémás kompakt kombiért. A klíma nélküli belépőmodell 1,4-es benzinmotorral listaáron 4,49 millióba kerül, de akciósan most 3,999 millióért vihető, a legolcsóbb 1,4-es dízel kedvezménnyel 4,949 millió forintba kerül. Ilyen árakkal van keresnivalója a Hyundai-nek, a többire lesz szájhúzás a márkakereskedésekben.

Forrás: [origo]
Nem rosszak az ülések, de deréktájban túl puha a tömés

Összegzés

Az ötajtós i30 minden jó tulajdonságával büszkélkedhet a kombi, kiváló alternatívát jelent a tágas, jó minőségű családi autót keresők számára. Az 1,6-os dízelmotorral kellően dinamikus is, nagy kár, hogy ára nem feltétlenül szól mellette.

Műszaki adatok - Hyundai i30 Wagon 1.6 CRDi HP
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1582 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 94 kW (128 LE)/4000. Nyomaték: 260 Nm/1900-3000. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: 280-300 mm hűtött tárcsa/262 mm tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4485/1780/1500 mm. Tengelytáv: 2650 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1549/1557 mm. Tömeg: 1326 kg. Csomagtartó térfogata: 528-1642 l. Üzemanyagtartály térfogata: 53 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,9 mp. Végsebesség: 197 km/óra. Gyári átlagfogyasztás: 4,2 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 110 g/km.