Sokan lerakhatják az autójukat a csúcsokat döntögető üzemanyagárak miatt

Vágólapra másolva!
Szerdától ismét új csúcsokra emelkednek az üzemanyagárak, miután a Mol három és négy forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A folyamatosan növekvő benzinár miatt egyre kevesebbet is tankolunk, az év első felében hat százalékkal estek vissza a benzineladások.
Vágólapra másolva!

A szerdai emeléssel a benzin átlagára újra csúcsra emelkedik, s eléri a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nő. Mivel a kutak között akár 20-25 forintos árkülönbség is lehet, így az autósok több helyen ismét 400 forint feletti benzinárakkal találkozhatnak. Egy évvel ezelőtt egy liter 95-ös benzin ára átlagosan 345 forint, a gázolajé pedig 320 forint körüli volt.

Forrás: MTI

Ezzel az árszinttel nálunk lehet a legdrágábban tankolni a környező országok közül, a holtankoljak.hu információi szerint egyedül Szlovákiában magasabb a 95-ös benzin átlagára (391 forint) ott viszont jóval olcsóbb a gázolaj, 358 forint literenként. Továbbra is Ukrajnában lehet messze a legolcsóbban tankolni, ott 246 forintba kerül a benzin, míg a gázolajért 232 forintot kérnek átszámítva. Jelenleg Európában Norvégiában lehet 95-ös benzinhez jutni, ahol átszámítva 511 forintba kerül egy liter, de irigykedve gondolhatnak a magyar benzinárakra a törökök vagy a hollandok is, előbbiek 476 forintért tankolhatnak benzint, míg Hollandiában 471-ért.

A környező országok üzemanyag-árai

95-ös benzin

gázolaj

Ausztria

374 Ft

358 Ft

Szlovákia

391 Ft

358 Ft

Szerbia

357 Ft

350 Ft

Ukrajna

246 Ft

232 Ft

Románia

337 Ft

332 Ft

Horvátország

358 Ft

332 Ft


Forrás: holtankoljak.hu


Egyre többen rakhatják le az autójukat a magas benzinár miatt

A 2010 szeptembere óta működő, de már több mint 90 ezer taggal rendelkező Forensis autóklub negyedévente végez üzemanyag-vásárlással kapcsolatos kutatást a tagság körében. A szervezett legutóbbi felmérése szerint az autósok mindössze harmada mondja azt, hogy az áremelkedések hatására továbbra is ugyanannyit autózik, mint egy évvel ezelőtt, miközben a megkérdezett autóvezetők több mint fele már 25-50 százalékkal kevesebb kilométert tesz meg autójával a magasabb üzemanyagárak miatt.

Nézze meg, hogy mini közvélemény-kutatásunk szerint hányan gondolják úgy, hogy kevesebbet autóznak

A felmérés szerint az autósok mintegy 90 százaléka sokkal jobban megnézi, hogy olyan benzinkúton tankoljon, ahol alacsonyabbak az üzemanyagárak, miközben a megkérdezettek több mint harmada 5-10 ezer forinttal kevesebbet költ havonta tankolásra, mint a múlt évben, 10 százalékuk pedig már nem tankol rendszeresen. Arra a kérdésre, hogy vajon milyen üzemanyagár esetében nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni az autósok, 2-3 százalékuk azt mondta, hogy már most sem tankol rendszeresen, közel 50 százalékuk pedig abbahagyná a rendszeres üzemanyag-vásárlást, ha a benzin illetve a dízel ára elérné a 400 forintos literenkénti szintet. A felmérés szerint a benzinkutakon nem csak az üzemanyag-vásárlás esett vissza, de a shopokban is kevesebben vásárolnak a drágább üzemanyag miatt. A shopokban a megkérdezettek több mint 54 százaléka már egy évvel ezelőtt sem vásárolt, azóta viszont már további 39 százalékuk sem veszi igénybe ezt a lehetőséget.

Hat százalékkal kevesebb benzin fogyott az év első felében

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain 2011első felében 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakával összevetve azt jelenti, hogy a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a tavalyi év hasonló időszakához képest. Tavaly az első hat hónapban 654,8 millió liter benzint és 745,2 millió liter gázolajat adtak el.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj. A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik. Mindkét üzemanyag áfája 20 százalék. A hazánkban forgalmazott üzemanyagok árát alapvetően két dolog határozza meg, a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam mozgása.