Elkészült a vadonatúj Porsche 911

Vágólapra másolva!
A szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatkozik be a 991-es modell. Szokás szerint nagyobb és erősebb, mint eddig. Kisebb motort, start-stop rendszert, hétfokozatú kézi váltót, elektromos szervókormányt és kéziféket kap, néhány év múlva hibrid hajtással is kapható lesz.
Vágólapra másolva!

A sportautó-legenda alapjaiban új, hetedik generációja a jól bevált utat járja, szinte mindenben más lesz, mint elődje, mégis minden különös ismertetőjele marad a régi. Bár eddig még csak álcázva mutatták meg, a burkolatok ismerős alakot rejtenek, amely a Cayman és a Panamera egyes részleteit örökölte. Az új modell 56 mm-rel hosszabb a 997-esnél, ebből 10 mm jut a tengelytávnak a tágasabb utastér és az évek múlva bemutatkozó hibrid hajtás kedvéért.

A karosszériája alumíniumból és nagy szilárdságú acélból készül, így merevebb és 55 kg-mal könnyebb. A Carrera alapváltozata kétszáz köbcentiméterrel kisebb, 3,4 literes, közvetlen befecskendezéses, start-stop elektronikával kiegészített, hathengeres bokszer farmotorja 350, a Carrera S 3,8 literese 400 lóerős. Az erőátvitelt világújdonságként egy ZF gyártmányú, hétfokozatú kézi váltóra bízták, amely mellett már a szintén hétfokozatú duplakuplungos PDK szerkezet sem tűnik elég izgalmasnak.

Az elektromos szervókormány már a Porschét is elérte, de a kisebb súly és energiafelvétel mindenképpen mellette szól, a gyáriak pedig azt ígérik, ugyanannyi visszajelzést ad, mint a bevált hidraulikus. Az álló helyzeti gyorsulásban minden változatot rajtautomatika segít. A legkevesebb változást a futóműben találjuk, a már meglévő felfüggesztését hangolták stabilabbra és egyben kényelmesebbre.

Forrás: Porsche

Odabent a bal oldalra helyezett gyújtáskapcsoló gondoskodik a megszokott hangulatról, a Panamerára emlékeztető középkonzol és az elektromos kézifék pedig igyekszik high-tech termék benyomását kelteni. Mire a Frankfurti Autószalonon elkészül a Porsche standja, minden eddig titkolt információt elárulnak, és álca nélkül is megmutatják a 991-es modellt.