850 lóerős Dacia indul a Pikes Peaken

Vágólapra másolva!
A jégralik után újabb gépet próbáló versenyre nevezik be a Dacia a Dustert. Az olcsó szabadidő-autó Nissan GT-R-motoros versenyautó-változatát a Coloradóban megrendezett, legendás Pikes Peak hegyi versenyen indítják.
Vágólapra másolva!

Egyszerű szerkezetű, praktikus felépítésű és kedvező árú modelljeivel a Skodához hasonló népszerűségre törekszik a Dacia. Egykori silány építési minősége miatt azonban a neve nem cseng elég jól a volt keleti blokkban, ezért a tulajdonos Renault mindent megtesz, hogy javítson olcsó márkája presztízsén. Tavaly óta Alain Prosttal már indul a Dacia Duster a francia jégrali bajnokságban, az Andros Trophy-n. Ez azonban nem volt elég, és új kihívást kerestek.

Sajnos nem az idei, hanem csak a 2012-es Pikes Peak Hill Climb-versenyre nevezik be a szabadidő-autó hegyre épített versenyváltozatát. Már hivatalos, hogy a pilóta nem a négyszeres Forma-1 világbajnok Prost, hanem a kétszeres Andros Trophy-bajnok, jelenleg BMW-t hajtó Jean-Philippe Dayraut lesz.

A Pikes Peak-autó a jégralin használt Duster módosított változata lesz, tehát csak a külseje fog hasonlítani a szériaautóra, a műanyag karosszériás, csővázas szerkezetben a Nissan GT-R V6-os motorja lapul majd a vezető mögé építve. A 3,8 literes biturbó motor 530 helyett 850 lóerőt teljesít majd, ennek kell felvinnie a 900 kilogrammos autót a hegy tetejére minél gyorsabban. A cél természetesen az, hogy a japán Nobuhiro "monster" Tajima 1000 lóerős Suzukival futott 2007-es rekordját megdöntsék. További technikai részleteket még nem árult el az autót felkészítő Renault Sport Technologies és a Tork Engineering, de a cégek láthatóan komolyan veszik a nemzetközi megmérettetést.

Forrás: Dacia