Perc alapú autómegosztással próbálkozik a Mercedes

Vágólapra másolva!
Új típusú nagyvárosi autókölcsönző hálózatot épít ki a Mercedes és az Europcar. A tervek szerint Smart miniautókat lehet majd kibérelni akár néhány órára, fizetni mobiltelefonnal vagy az interneten lehet - írta pénteken a Financial Times Deutschland.
Vágólapra másolva!

A német gazdasági napilap szerint a Mercedes a Car2go elnevezésű kísérleti programját kívánja kiterjeszteni a legnagyobb európai autókölcsönző céggel együttműködve. A Duna menti Ulmban 2008-ban elindított Car2go program lényege, hogy a város teljes területén rendelkezésre állnak gépkocsik, amelyek használatáért percalapú díjat szednek. Az ügyfél beszáll, elindul és elintézi mindazt, amihez kell a kocsi, majd amikor már nincsen szükség rá, egyszerűen otthagyja bármelyik nyilvános parkolóhelyen. A tankolást, tisztítást a társaság munkatársai végzik. Foglalni lehet előre, de akár hirtelen ötlettől vezérelve is el lehet vinni a szabad Smartokat. A bérleti díjban az üzemanyag és a biztosítás is benne van, fizetni utólag kell, letétet nem kér a kölcsönző cég.

Az úgynevezett autómegosztás - carsharing - üzleti alapú változata a közösségi kerékpárkölcsönző rendszerekre hasonlít, és arra a felismerésre épül, hogy változik az autózással összefüggő fogyasztói felfogás; különösen a fiatalok körében csökken a saját kocsi jelentősége, ami visszavetheti az autóeladásokat. A Mercedes az Egyesült Államokban, a texasi Austinban is indított kísérleti projektet. A következő lépésben Hamburgban tesztelik az elképzelést, a Car2go így egy igazi nagyvárosban is bizonyíthat. A német autógyártó szerint az új típusú, rövid időre szóló, városi autókölcsönzés legalább évi egymilliárd eurós piac. Németországban jelenleg 170 ezer ember használ gépkocsit különböző autómegosztási konstrukciókban, a vizsgálatok szerint azonban 2016-ig 1,2 millióra nőhet ez a szám.

A 160 országában jelenlévő Europcar a szükséges infrastruktúra kiépítésében segít. A tervek szerint országonként egy-egy közös céget alapítanak majd. A szolgáltatás beindításához további partnereket, befektetőket keresnek. A részleteket egy jövő januári bemutatón ismertetik majd - írta a Financial Times Deutschland pénteken.