Vágólapra másolva!
A Mitsubishi július elején piacra dobja Japánban első elektromos autóját. Az i-MiEV nevű városi kisautó mintegy 160 kilométert tud megtenni teljes feltöltéssel, ami hét órát vesz igénybe.
Vágólapra másolva!

A kezdetben csak Japánban megvásárolható, lítium-ion akkumulátorral üzemelő négyajtós autó 47 560 dollárba (mintegy 9,5 millió forint) kerül, ami több mint a kétszerese a Toyota Prius, illetve a Honda Insight benzin- és elektromos hibrid autójának.

A Mitsubishi a 2010 márciusában végződő pénzügyi év végéig 1400 i-MiEV-et tervez értékesíteni, míg a következő évben már 5 ezer autó eladásával számol a cég. A Mitsubishi jövő márciusig összesen 250 i-MiEV-et szállít Nagy-Britanniába, Új-Zélandra, Hongkongba és Szingapúrba. A Mitsubishi azt tervezi, hogy 2020-ra teljes termelésének 20 százalékát az elektromos autók adják majd. A cég elnöke szerint évi 30 ezer sorozat mellett válik nyereségessé az elektromos autók készítése. Ezt a szintet várhatóan 2013-ban éri el a Mitsubishi.

A Peugeot tavaly júniusban megállapodást kötött a Mitsubishivel, amely szerint a francia gyár kínálatában is megjelenik egy elektromos modell. Ez valószínűleg egy átcímkézett i-MiEV lesz majd. A franciák évi 10 ezer i-MiEV eladásával számolnak 2011-re, mely duplája a Mitsubishi által várt darabszámnak.