Félrevezető táblák szédítik az autósokat

Vágólapra másolva!
Több mint félezer megtévesztő vagy félrevezető KRESZ-tábláról küldtek fotót a közlekedők az ORFK táblavadász akciójára, amelynek keretében a rendőrök azt kérték: aki problémás jelzést lát az utak mellett, fotózza le, és küldje be. Az ország minden pontjáról jöttek egy hónapon át a meglepő fotók a KRESZ-ben nem létező, házilag barkácsolt táblától az egymásnak homlokegyenest ellentmondó, vagy éppen egymásra ömlesztett jelzésekig.
Vágólapra másolva!

Forrás: Zala megyei rendőrkapitányság

Balatongyörökön kicsit sok közlekedési tábla jutott egy helyre


"Azt hittük, hogy nem is lesz bejelentés" - emlékezett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Táblavadász akciójának elindítására Léber Gabriella, a Komárom megyei kapitányság szóvivője. A főhadnagy és munkatársai azért nem vártak a megyében semmiféle bejelentést, mert a helyi közútkezelőkkel rendszeresen bejárják az összes utat, és mindig kijavítják az esetleges hibákat. Így tettek legutóbb augusztusban is.

Forrás: Komárom megyei rendőrkapitányság


Gyalogosan behajtani tilos

Ennek ellenére az ország egyik legkisebb megyéjében 31 fotót beküldtek a közlekedők a megye legkülönbözőbb pontjairól. 26 helyről táblákkal kapcsolatos kifogás érkezett, öt helyen pedig forgalomszervezési problémákra hívták fel a rendőrök figyelmét.

Az eredmény: hét közlekedési táblát le kellett szedni, tizenhármat át kellett helyezni, hármat eltakart valami, míg szintén három alkalommal új táblát kellett kihelyezni. Léber szerint a legérdekesebb eset az volt, amikor egy, a KRESZ-ben nem létező táblát gyártatott le valaki, és azt rakta ki. Ez megtiltotta a gyalogosok és a kerékpárosok bemenetelét az utcába.

A városokban van a legtöbb probléma

Egy éve találták ki a Heves megyei rendőrök, hogy akciót indítanak a rosszul kirakott közlekedési táblák begyűjtésére; annyi használható bejelentés érkezett, hogy az ORFK nemrég úgy döntött, "a probléma megoldását országos szintre is ki kell terjeszteni" - írták akkor az [origo]-nak.

A kezdeményezés lényege az volt, hogy a rendőrség októberben várta az autósok, kerékpárosok és gyalogosok fotóit a helyszín pontos megjelölésével az "indokolatlan, megtévesztő KRESZ-táblákról".

ForrA!s: BRFK

Egyirányú utca, szembeforgalommal Budapesten


Az ORFK keddi közlése szerint 715 bejelentés érkezett a 19 megyei, és a budapesti rendőrkapitányságra, közülük 536-at találtak vizsgálatra alkalmasnak. A bejelentéseket minden megyében egy-egy bizottság vizsgálta, vagy vizsgálja, amelynek tagjai a rendőrök mellett a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Magyar Közútkezelő Kht. munkatársaiból állnak.

Forrás: Baranya megyei rendőrkapitányság

Kereszteződésben megállni tilos (Pécs)


A feldolgozott fotók és szöveges észrevételek rendkívül sokfélék, de a legtöbb bejelentés az egymásnak ellentmondó, nagy tömegben egymásra hányt, indokolatlanul sebességet vagy megállást korlátozó, vagy éppen alig látható táblákra vonatkozott. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb probléma az önkormányzatok kezelésében lévő utak mellett, vagyis a településeken belül kihelyezett jelzésekkel van.

A városi-falusi utak mellett két részre oszlik az ország közel 30 ezer kilométeres úthálózata: a településeket összekötő közutakra és az autópályákra. Mindhárom úttípus esetében más felelőssége, hogy a táblákat megfelelően helyezzék ki és tartsák karban. Oberling József, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője a keddi sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: sok esetben nem sikerült megtalálni az önkormányzatoknál a felelős személyeket.

"Fizikailag felfoghatatlan"

Nem meglepő módon a közel kétmilliós Budapesten találták a közlekedők a legtöbb kifogásolni valót, összesen 145-öt. Ami érdekes, hogy a fővárosiak tévedtek messze a legnagyobb arányban, a csaknem másfélszáz bejelentésből csak 63-at talált egyáltalán vizsgálatra érdemesnek a BRFK közlekedésrendészeti főosztálya. A vidéken fellelt problémákhoz képest ezek talán annyira nem is izgalmasak: szerintük a két legérdekesebb az volt, amikor egy tábla egyszerre figyelmeztetett egyirányú útra és a szembejövő forgalomra, míg egy tartóoszlopon a megengedett három helyett öt tábla volt.

Forrás: Baranya megyei rendőrkapitányság

Egyirányú utca Pécsett - mindkét irányból behajtani tilos


Ennél is nagyobb káosszal találkozhatott éveken át az, aki a 71-es úton Balatongyöröknél autózott, itt ugyanis egy négyzetméteren belül, egymás hegyén-hátán hét különböző közlekedési tábla volt elhelyezve. "Fizikailag felfoghatatlan mennyiségű" - minősítette az esetet Salamon Róbert, Zala megyei helyettes rendőrségi szóvivő.

Az egyik tábla kiütötte a másikat

Zalaegerszegen olyan érdekességet is lefotózott egy szemfüles helyi lakos, ahol egy mozgáskorlátozott-parkoló elején a várakozni tilos táblát nem a forgalom szerint arra haladók felé állították be, hanem a parkolót használók felé. Salamonék szöveges kifogásokat is kaptak; az egyik szerint volt olyan közlekedési lámpa Zalaegerszegen, amely csak pár másodpercig engedte a gyalogosoknak a zebrán való átkelést, aztán egyből pirosra váltott. Azóta átprogramozták, ma már nem kell szaladniuk a gyalogosoknak.

Forrás: Zala megyei rendőrkapitányság

Előbb a parkolók, utána a vonatkozó tábla Zalaegerszegen


Baranyában az egymásnak ellentmondó táblákból talált többet a 21 bejelentő. A megyei rendőrség közlése szerint egy oszlopon együtt volt a stop tábla és a megállni tilos jelzés, míg máshol a kötelező haladási irány és a behajtani tilos tábla. Békésben egy helyen várakozni tilos tábla mellett a kiegészítő tábla azt írta elő, hogy a garázsnál tilos parkolni, csakhogy azon az útszakaszon nem is volt egyetlen garázs sem - közölte Albert István hadnagy. Békéscsabán több helyütt hónapok vagy akár évek óta indokolatlanul kint felejtett táblákat is fotóztak a közlekedők: vasutat és elsőbbségadás kötelező táblát nem létező vasúti átjárónál, és forgalmi rend változását ott, ahol már régen befejezték az útfelújítást.

Nem tetszett a forgalom mérete

Átlagosan a bejelentések 70-90 százalékát találták jogosnak a megyékben összeülő bizottságok. Az elutasított kifogások már közel sem voltak olyan sokszínűek, mint az elfogadottak, amiből az következik, hogy az autósok országszerte ugyanazt találták - ha nem is jogosan - bosszantónak. Szinte mindenhol a sebességkorlátozó, és a megállást tiltó táblákba kötöttek bele, igaz, volt olyan is, aki a pécsi autóforgalom méretével kapcsolatban küldött szöveges kifogást a megyei kapitányságra, mindhiába.

Titkos ajándék

Az akció meghirdetésekor az ORFK nem ígért senkinek semmiféle apró ajándékot ösztönzésképpen a fotókért cserébe, mint közölték "nem kell külön motiválni az embereket, hiszen akit zavar, bosszant egy ilyen jellegű probléma, szívesen elmondja azt, ha van, aki meghallgatja". Igazuk lett.

Ennek ellenére a fotókat beküldők egy része reménykedhet valamiben. Néhány megyei rendőrségi szóvivő megsúgta, hogy "hivatalosan nem lesz ajándék, de azért a legérdekesebb vagy a legtöbb problémát elküldőnek adunk majd ajándékcsomagot decemberben. De egyelőre ez titok" - közölték, úgyhogy az érintett megyéket mi sem írjuk le.


Továbbra is bejelenthetők a hibás táblák

Bár az akció véget ért, ahogy a kampány előtt, ezután is bejelenthetők a megtévesztő vagy más szempontból problémás jelzőtáblák az adott közút kezelőjének. A rendőrség is csak jelezni tudja feléjük a hibákat - ha valaki úgy gondolja, a rendőrség felszólítása hatásosabb a közvetlen állampolgári bejelentésnél, itt találja a megyei kapitányságok elérhetőségeit.