Amerikába készül a Fiat

Vágólapra másolva!
A Chrysler és a Fiat közötti együttműködés akár hét új modellt is eljuttathat az Egyesült Államokba. Fiatok és Alfa Romeók érkezhetnek a szalonokba hamarosan, akár Chrysler márkanév alatt is.
Vágólapra másolva!

Összesen mintegy hét modell juthat el az Egyesült Államokba a Fiat és a Chrysler közös üzleti manővereinek eredményeként. A sor a miniktől a középkategóriás autókig tart, és olyan modellek szerepelnek a tervekben, mint a Fiat 500 vagy az új generációs Panda, amelyeknek például gyártósort is felállítanának a Chrysler mexikói üzemében, Tolucában.

A B szegmensből az Alfa MiTo utazna a tengerentúlra, a kompaktok közül pedig az Alfa 147 utódát vinnék, de a Dodge Caliber következő nemzedéke is az új Alfa padlólemezére épülne. Ugyanennek a platformnak a meghosszabbított változat használnák fel a Dodge Avengert és a Chrysler Sebringet leváltó új középkategóriás modell fejlesztésénél is.

A Chryslernek nem csupán az új modellek miatt, de a szigorúbb környezetvédelmi szabályozás miatt is jól jön a Fiattal való együttműködés. A 2011-ben életbe lépő szigorításoknak ugyanis a Fiat 1,4 literes és 1,8-as négyhengeres motorjaival felelne meg a konszern. A Fiat ugyanakkor a Chrysler új fejlesztésű V6-os Phoenix motorjait használná fel modelljeiben.

Bár a Chrysler és a Fiat egyelőre finomítgatja az üzleti együttműködés részleteit, a megállapodást valószínűleg április végéig tető alá hozzák. A Fiatnak különösen jól jönne az egyezség, hiszen amellett, hogy 35 százalék részesedést szerezne a Chryslerben, az egész Egyesült Államokban jelen lehetne márkáival és modelljeivel a Chrysler, Dodge és Jeep kereskedésekben.