Vágólapra másolva!
Március 8-án ismét útra kelnek a magyarországi classic-versenyzők legjobbjai: a Start Historickal kezdődik a legnívósabb hazai veteránversenyeket összefogó Oldtimer Szuperkupa.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Bár a futam eddig nem szerepelt a versenynaptárban, a rendezők nem ismeretlenek: a legkeményebb versenyként emlegetett Coppa Pannonia Regia is a nevükhöz fűződik. Így nem meglepő, hogy a Pilis, a Gerecse és a Vértes útjain haladó mezőnyre nem bemelegítő sétakocsikázás, hanem kemény feladatok várnak. Egy nap alatt mintegy háromszáz kilométert tesznek meg a Camponától rajtoló és a budaörsi Olasz Autók Házához érkező kétfős csapatok, eredményeik egyszeres szorzóval számítanak a szuperkupa-összesítésbe.

A különböző évjáratú és teljesítményű autókat egymással nem lehetne összemérni - már csak azért sem, mert a verseny közutakon, a KRESZ kötelező betartásával zajlik -, a tapasztalatok szerint nem is a jármű, inkább a vezető és a navigátor ügyessége a döntő. Rajtuk múlik, hogyan szerepelnek a századmásodperc pontossággal vagy a meghatározott átlagsebességgel teljesítendő szakaszokon - ez alapján alakul ki a végeredmény.

A futamon 1976. december 31-e előtt gyártott, a közúti forgalomban való részvétel szabályainak megfelelő, eredeti állapotú vagy korabeli kiegészítőkkel felszerelt veterán autók illetve különleges, kisszériás youngtimerek állhatnak rajthoz. A verseny - a Coppa Pannonia Regiához hasonlóan - olaszos hangulatú, de Fiatok, Alfa Romeók és Ferrarik mellett Aston Martin, Austin Healey, Volvo, Porsche és Mercedes-Benz is látható lesz.

A ritka autók reggel 9-kor rajtolnak a Camponától, a nézők 9.40 körül Solymáron, 10:20 körül Dobogókőn, fél egy körül Tata belvárosában láthatják a mezőnyt, amely fél négy után halad át Érden, és körülbelül negyed ötkor érkezik a budaörsi célhoz.

A Start Historicot az [origo] is támogatja.