Elektromos egyterű

Vágólapra másolva!
Az elektromos kisautókat forgalmazó amerikai Zap, a Lotusszal közösen egy zéró károsanyag-kibocsátású, de villámgyors buszlimuzin fejlesztésébe kezdett.
Vágólapra másolva!

A ZAP-X névre keresztelt tanulmányautó alapját az egy éve bemutatott Lotus APX prototípus szolgáltatja, ami 4,67 méteres hosszával és 2,7 méteres tengelytávolságával kellően tágas utasteret biztosít akár hét személy számára is. Bár a külső megtévesztésig hasonlít a tavalyi genfi tanulmányra, fontos különbség, hogy a hathengeres benzinmotort kerékagyakba épített elektromotorokra cserélik. Meg sem kottyan majd a könnyű alumínium karosszéria mozgatása az összesen 644 lóerősre tervezett elektromotoroknak, amit az is bizonyít, hogy 0-100 km/órára öt másodpercnél is hamarabb gyorsul majd fel az autó, végsebessége pedig, a tervek szerint eléri a 250 km/órát. A benzinmotor száműzése a helykihasználásnak is jót tett, ami egy hétszemélyes buszlimuzin esetében mindig fontos kérdés. Az akkumulátorok, a Zap szerint 560 km hatótávolságot engedélyeznek az egyterűnek, és ha sikerül valóra váltani a kissé idealista elképzelést, mindössze 10 perc alatt újra lehet majd őket tölteni, akár kilencezer alkalommal. Ha minden a tervek szerint alakul, akár néhány éven belül megkezdődhet az észak-amerikai piacra szánt ZAP-X sorozatgyártása.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Környezetbarát sportautó a Lotustólhttp://www.origo.hu/auto/20060825kornyezetbarat1.htmlFotók a Lotus alumínium crossoverjérőlhttp://www.origo.hu/auto/20060224fotok.htmlCrossover-tanulmányt mutat be Genfben a Lotushttp://www.origo.hu/auto/20060202lotusapx.html