Hogyan spóroljunk az üzemanyaggal?

2006.01.24. 8:12

Hétvégén Szegeden járt John és Helen Taylor, akik egy új Guinness-rekord felállításával próbálkoznak. A házaspár pár napja Londonból indult világkörüli útjára, melynek célja üzemanyag-takarékos világcsúcs felállítása egy Shell-benzinnel működő autóval. A rekordkísérlet során 25 országon áthaladva 70 nap alatt majd' 29 ezer km-t tesz meg a házaspár és az őket követő csapat.

Hétvégén Szegeden állt meg az autókaraván, hogy a szigorú Guinness-szabályoknak megfelelően megtankolják autóikat. A töltőállomáson a Shell képviselői és Palik László fogadták a csapatot. A sajtóeseményen Szintai Balázs, a Shell Üzemanyag Marketing Vezetője bemutatta a projektet és a rekordkísérletben résztvevő házaspárt. A felvezető után Palik László ismertette azokat az üzemanyag-takarékos vezetési tippeket, melyeket Taylorék is alkalmaznak az út során annak érdekében, hogy a leghatékonyabb üzemanyag-felhasználással tegyék meg a kijelölt utat.

Megtakarítási tippek

1. Vezessen egyenletes sebességgel! Az erőszakos vezetési stílus akár egyharmaddal * magasabb üzemanyag-fogyasztást eredményezhet. Óvakodjon a hirtelen gyorsításoktól és fékezésektől, próbálja meg a lehető legóvatosabban kormányozni autóját!

2. Használjon magasabb sebességi fokozatot! Minél magasabb sebességi fokozatban autózik, a motor fordulatszáma annál alacsonyabb, ami hatékonyabbá teszi az üzemanyag-felhasználást.

3. Ellenőriztesse gépjárműve beállításait! A jól beállított és szervizelt motoroknak köszönhetően akár 4%-kal ** is csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás. Ezért fogadja meg a gépjármű gyártójának szervizelési tanácsait.

4. Legyen megfelelő a gumiabroncs! Az előírt értékre fújt gumiabroncsok biztonságosabbak, és élettartamuk is hosszabb. Egy gumiabroncs, amelynek nyomása akár csak 0,1 bar-ral is eltér az előírt értéktől, akár 3%-kal ** is ronthatja az üzemanyag-fogyasztást. A túl- vagy alulfújt gumiabroncs fokozza a meghibásodás esélyét.

5. Kerülje a felesleges terhek szállítását! Minden 45 kg-nyi többletsúly akár 1-2%-kal * növelheti az üzemanyag fogyasztást. Ezért kerülje a felesleges rakományokat mind a csomagtartóban, mind pedig a hátsó üléseken!

6. Tartsa az ablakokat felhúzva! A nyitott ablakon befújó szél lassíthatja a járművet, amire ön esetlegesen egy intenzívebb gázadással reagál, amellyel több üzemanyagot használ fel.

7. Vegye le a tetőcsomagtartót! Amennyiben nem használja, vegye le a tetőcsomagtartót. A tetőcsomagtartó negatív hatással van a jármű aerodinamikai teljesítményére, és akár 5%-kal * ronthatja az  üzemanyag-fogyasztást.

8. Válassza a motornak megfelelő motorolajat! Minden esetben az előírt motorolajat használja! A gyártó által ajánlott motorolaj használata akár 1-2%-kal ** is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.

9. Használjon megfelelő üzemanyagot! Az üzemanyagok nem egyformák. Az üzemanyag-megtakarítás egyik fontos tényezője a vezetési stílus, a másik pedig maga az üzemanyag. Taylorék Shell üzemanyagot választottak világrekord-kísérletükhöz.

10. Használja a sebességtartó automatikát! A főútvonalakon a sebességtartó automatika használata segíti az állandó sebesség megtartását, és sok esetben javítja a motor üzemanyag-felhasználást.

11. Hosszú várakozásnál állítsa le a motort! A motor álló helyzetben járatása üzemanyagot éget el, ezért hosszabb várakozás esetén állítsa le a motort!

12. Gondosan tervezze meg az útvonalat! Az autóban eltöltött idő lerövidítése az üzemanyag-megtakarítás talán legkönnyebb módja. A vezetési idő csökkentése érdekében egyszerűsítse le az útvonalat!

13. Kerülje a túl magas fordulatszámot! Fékezés és gyorsítás esetén időben váltson sebességi fokozatot! Ne hagyja, hogy a fordulatszámmérő megközelítse a piros vonalat!

14. Kerülje a gyors sebességet! Minél gyorsabban vezet, annál nagyobb a jármű légellenállása, amely jelentősen megnöveli az üzemanyag-fogyasztást. A megengedettnél 5 km/h-val nagyobb sebesség akár 23%-kal *** ronthatja az üzemanyag-felhasználást.

15. Tartsa be az ön előtt haladó jármű mögötti követési távolságot! Tartson megfelelő távolságot az ön előtt haladó jármű mögött, hogy szükség esetén egyenletesen tudjon fékezni!

16. Mellőzze a légkondícionáló használatát! A légkondícionáló megterheli a motort, és ezáltal növeli az üzemanyag-fogyasztást. Ezért csak forró napokon használja a légkondícionáló berendezést! Mérsékelt napokon használja inkább a ventillátort!

17. Ellenőrizze a légszűrőket! A légszűrők távol tartják a szennyeződéseket a motortól. Az eldugult szűrők kicserélésével akár 10%-kal ** javítható az üzemanyag-fogyasztás, és ez egyben a motornak is védelmet biztosít.

18. Kerülje a csúcsidőket! Ha teheti, csúcsidőn kívül vezessen, így kevesebb időt tölt a dugóban és üzemanyagot is megtakarít.

19. Tartsa a lendületet! Gondolkodjon előre, miközben vezet. Például, ahelyett hogy teljesen megállna, lassítva várja meg, amíg vált a közlekedési lámpa, vagy kicsit gyorsítson fel, mielőtt az emelkedő aljához érne!

20. Kerülje a kis mennyiségben történő tankolást! Minden alkalommal, amikor leveszi a tanksapkát, üzemanyag párolog el. Ezért kerülje a tank gyakori kinyitását, és mindig ellenőrizze, hogy megfelelően tette vissza a tanksapkát!

* A vezetési stílusból adódó üzemanyag-megtakarításra vonatkozó adatok az "Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington DC" által végzett kutatásokon és tanulmányokon alapulnak.  .

** A megfelelő járműkarbantartásból, megfelelő gumiabroncsok és javasolt motorolaj használatából adódó üzemanyag-megtakarításra vonatkozó adatok az "Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington DC" által végzett kutatásokon és tanulmányokon alapulnak. Az üzemanyag feltételezett ára $3.07 gallononként.

*** A sebesség hatására vonatkozó adatok West, B.H., R.N. McGill, J.W. Hodgson, S.S. Sluder, and D.E. Smith, Development and Verification of Light-Duty Modal Emissions and Fuel Consumption Values for Traffic Models, Oak Ridge National Laboratory, Oak Ridge, Tennessee, March 1999. tanulmányán alapulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK