MotoGP: Daijiro Katóra emlékezve

Vágólapra másolva!
Idén április 19-én volt Daijiro Kato, a tehetséges japán motorversenyző tragikus balesetének harmadik évfordulója.
Vágólapra másolva!

Immáron három éve, hogy nincs már közöttünk Daijiro Kato, aki 2003. április 19-én, a japán suzukai futamon a védőfalba csapódva lelte halálát. Bár e szörnyű ütközést követően még tizenhárom napig küzdött, harcolt teste az életben maradásért, de végül a halál győzedelmeskedett felette. Kato mindössze 26 évet élt. Nagyszerű sportember és kiváló családapa is volt egyben. Egy feleséget és két kisgyermeket hagyott hátra.

Az egykori csapatfőnök Fausto Gresini Kato halálának harmadik évfordulóján a következőképp emlékezett meg a fiatal pilótáról:
"Nagyon szomorú nap volt mikor mindez megtörtént. Szavakba nem tudom önteni, hogy milyen szörnyű fájdalmat éltem át akkor. A csapat minden egyes tagja szoros kapcsolatban volt Katóval, ezért is volt mindezt nehéz megemésztenünk. Ő nem csupán a team egyik pilótája volt, hanem különleges, csodálatraméltó fickó, akit mindenki nagyon kedvelt."

Daijiro Kato első igazi sikerét még 2001-ben érte el, amikor a 250 köbcentis géposztályban megnyerte a világbajnokságot. Karrierje során 17 alkalommal győzött.

Mindenki óriási tehetségnek tartotta a japán pilótát. Mindössze három éves volt, amikor felült élete első pocket-bike-jára. Majd két évvel később megnyerte első versenyét. 16 éves korában, a 250 ccm-es kategóriában szerezte meg első futamgyőzelmét.

1996-ban, 1997-ben, valamint 1998-ban szabadkártyásként indult a Japán Nagydíjakon. Tehetségét tükrözi, hogy ezeken a futamokon kétszer győzött, egyszer pedig harmadikként ért célba.

Forrás: motogphirek.hu